Nyitókép forrása: bloomberg.com

 

A délnyugat-angliai Cornwallban már hivatalosan is elkezdődött a G7-es csúcstalálkozó. A világ hét legnagyobb gazdasági hatalma Oroszország és Kína nélkül találkozik a házigazda Nagy-Britanniában, hogy megtárgyalják a világ legfontosabb dilemmáit. Az Európai Bizottság és az Európai Tanács is képviselteti magát a találkozón. A politikai a csoportfotózást követően a tengerparti üdülőhelyen, a Carbis öbölben gyűltek össze. Ez az első G7-es személyes csúcstalálkozó a koronavírus-járvány kirobbanása és Joe Biden amerikai elnök beiktatása óta.

 

Boris Johnson brit miniszterelnök a fotózkodás után a sajtónak azt nyilatkozta, a G7-eknek hatalmas felelősségük van, hogy ne ismétlődjenek meg azok a hibák, amelyeket a 2008/2009-es világválság után követtek, és amelyek miatt „a fellendülés a társadalom nem minden részében volt egyenletes”. Magyarul, a brit kormányfő szerint tartózkodni kellene a vagyoni egyenlőtlenségek elmélyítésétől – bár mindezt luxuskörülmények között tette.

 

A brit kormány egyébként bejelentette, hogy 430 millió fontot fordít a Globális Oktatási Partnerség program támogatására, amely a „legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő gyermekek iskoláztatását” fogja felkarolni.

 

 hirdetes_400x285  

Johnson azt is kijelentette, „fontos lenne”, hogy a covid utáni világ „egyenlőbb és nemi szempontból semlegesebb, talán nőiesebb módon” épüljön fel. A genderideológia alig óvatos becsempészését sokan úgy értelmezik, hogy Johnson a lényok (nők) iskolai végzettségének globális szintű javítását tűzte ki célul.

 

Forrás: BBC.com

 

Macron és Biden tengerparti sétája

 

A Bloomberg beszámolója egyéb részletekre is kitért. Például, hogy Jill Biden first lady „esküvőhöz” hasonlította az összejövetelt, ami talán nem volt annyira szerencsés, tekintettel arra, hogy a házigazda kormányfő épp nemrég vette el titokban harmadik feleségét.

 

A Bloomberg emlékeztetett, hogy a mostani G7-es csúcs az első azóta, hogy Donald Trump kiléptette az USA-t az iráni atomalkuból és a párizsi klímaegyezményből, illetve hogy a 2018-as G7-es csúcson szabotálta volna a közös nyilatkozat elfogadását.

 

Egyúttal ez lesz Angela Merkel német kancellár számára az utolsó G7-es csúcsa, idén politikai nyugdíjba vonul, Németországban szeptemberben új kancellárt választanak.

 

Ezen a csúcson találkozott először Emmanuel Macron és Joe Biden. Ahogy a Bloomberg írta, „hosszú tengerparti sétára” indultak, de hogy pontosan miről tárgyaltak, azt a sajtónak nem sikerült megtudnia.

 

US President Joe Biden (L) and France’s President Emmanuel Macron speak after the family photo at the start of the G7 summit in Carbis Bay, Cornwall on June 11, 2021. – G7 leaders from Canada, France, Germany, Italy, Japan, the UK and the United States meet this weekend for the first time in nearly two years, for three-day talks in Carbis Bay, Cornwall. – (Photo by Ludovic MARIN / AFP) (Photo by LUDOVIC MARIN/AFP via Getty Images)

 

Ahogy azt sem, hogy mit szándékozik mondani Joe Biden Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, akivel június 16-án találkozik Genfben. „Azután árulom csak el, hogy neki elmondtam” – fogalmazott.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!