Nyitókép forrása: straitstimes.com

 

A világ hét legfejlettebb gazdaságát (Kínán és Oroszországon kívül) tömörítő G7 csoportnak nem sikerült összehoznia azt az egymilliárd adag vakcinát, amivel a fejlődő világ országait támogatták volna idén a koronavírus elleni harcban. Ígéretek terén ugyanakkor határtalan volt a nagylelkűségük, Angela Merkel német kancellár bejelentette, hogy 2022 végéig 2,3 milliárd adag vakcinát bocsátanak a fejlődő országok rendelkezésére.

 

„Felismerve, hogy a világjárvány felszámolásához a globális népesség legalább 60 százalékát be kell oltani, fokozni fogjuk az életek mentése érdekében szükséges törekvéseinket”

 

állt a G7-es csúcstalálkozó utolsó napján, vasárnap közzétett nyilatkozatban.

 

Gyakorlatilag ígéret szintjén 700 millió adag gyűlt össze a harmadik világ számára erre az évre, ha ehhez hozzáadjuk az elmúlt hetek uniós tagállamai által felkínált mennyiségeket is, 870 millió adagnál tartunk. Egymilliárd adagról csak akkor lehet beszélni, ha a februártól rendelkezésre bocsátott mennyiségeket is beleszámoljuk.

 hirdetes_810x300  

 

Az ötlet egyébként Boris Johnson brit kormányfőé volt, és Nagy-Britannia, valamint az Egyesült Államok vállalják magukra a szűk egymilliárd dózis biztosítását is. Az USA 500 millió Pfizer-vakcinát ígér augusztustól 2022 év végéig. London 100 millió adagot ajánlott fel több gyártótól, ugyanennyit kínált az EU is – háromnegyedét a három legnagyobb tagállam: Németország, Franciaország, Olaszoszág állja majd.

 

Az egészségügyi szakemberek már jó ideje arra figyelmeztetnek, hogy hiába oltják be a fejlett országok a lakosságukat, ha a világ számottevő része nem lesz képes kellő védettséget szerezni, a koronavírus mindig visszatér, lesznek területek, ahol stabilan fennmarad, és akkor csak idő kérdése, mikor jön egy újabb pandémiát kiváltó mutáció. A fejlődő világ vakcinellátását az ENSZ Covax-programja is támogatja.

 

Körkép.sk, Bloomberg.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!