Nyitókép: AP

 

Visszautasította Vlagyimir Putyin orosz elnök az NBC News amerikai hírtelevíziónak adott interjúban, hogy elrendelt volna bármilyen támadást az orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij ellen, mindazonáltal nem kezeskedett azért, hogy a novicsok típusú idegméreggel megmérgezett Navalnij élve kikerül a börtönből.

 

Nézze, az ilyen döntéseket ebben az országban nem az elnök hozza” – jelentette ki Putyin. Amikor emlékeztették arra, hogy nem akármilyen rab Navalnij, az orosz elnök úgy válaszolt: „nem fognak vele másként bánni, mint bárki mással”.

Az NBC News amerikai hírtelevízió két nappal azelőtt hozta le teljes terjedelmében a Putyinnal készített interjút, hogy az orosz elnök szerdán Joe Biden amerikai elnökkel találkozik Genfben egy csúcstalálkozó keretében.

 hirdetes_810x300  

 

Az interjúban – amelyből hírügynökségek szombaton már közöltek részleteket – Putyin úgy fogalmazott: évek óta nem látott mélyponton vannak az orosz-amerikai kapcsolatok.

 

Az azzal kapcsolatos kérdésre, hogy Biden bírálta Oroszországot amiatt, hogy „hozzájárul a globális bizonytalansághoz”, Putyin azt válaszolta: az Egyesült Államok „ugyanezt csinálja Líbiában, Afganisztánban és Szíriában”.

 

Meglep, hogy még nem vádoltak minket azzal, hogy mi idéztük elő a Black Lives Matter (Fekete életek is számítanak/BLM) mozgalmat” – jelentette ki. A kérdésre, hogy mit gondol a BLM-ről, Putyin azt mondta: „van némi alapja”.

 

Mindig is megértéssel álltunk hozzá az afroamerikaiak jogaikért folytatott harcához” – jelentette ki az orosz elnök, aki azonban hozzátette, hogy nem ért egyet „semmilyen szélsőséges viselkedéssel” a mozgalom részéről.

 

Putyin hangsúlyozta, hogy „kiszámíthatóságra és stabilitásra” van szükség az orosz-amerikai kapcsolatokban. Az orosz elnök egyúttal visszautasította, hogy Oroszország véget akarna vetni az együttműködésnek az Egyesült Államokkal a világűrben, dacára annak, hogy az orosz űrügynökség vezetője a Nemzetközi Űrállomás (ISS) projektjéből való kivonulással fenyegetett.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.