Nyitókép: Balzarini/dpa

 

Nem, nem és nem! Három „zöld”-témát érintő kezdeményezésre is „nem”-et mondtak a svájci állampolgárok a vasárnapi népszavazáson, habár a kis alpesi ország lakossága híres környezet- és klímatudatosságáról.

 

Az első javaslat, amely az ivóvíz védelmét célozta meg, megvonta volna az anyagi támogatást azon gazdáktól, akik mesterségesen előállított vegyszereket vetnek be a kártevők ellen, több állatot tartanak, mint amennyit saját forrásból élelmezni tudnának és túl sok antibiotikumot használnak. A javaslatot a szavazatok 60,7 százaléka ellenezte.

 

A második kezdeményezés szintén a mesterségesen előállított vegyszereket érintette és azok teljes betiltását, valamint a svájci mezőgazdaság bio-gazdálkodásra való átállását követelte – a javaslat 60,6 százalékkal bukott meg.

 hirdetes_400x285  

 

A harmadik „zöld” témát, a széndioxid-kibocsátás redukálását, az urnához járulók 51,6 százaléka utasította el, ugyanis a törvényjavaslat jelentős üzemanyag áremelkedést és ezáltal az élelmiszerek és szolgáltatások drágulását vonta volna maga után.

 

Körkép.sk, Swissinfo.ch

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 7 olvasónak tetszik ez a cikk.