Nyitókép: AFP

 

Június 24-én kezdődik meg a bírósági eljárás Fehéroroszországban az előzetes letartóztatásban lévő Szjarhej Cihanouszki fehérorosz blogger és társai ellen, akiket tömeges zavargások előkészítésével vádolnak; Oroszországban közben bejelentették, hogy Minszk kérésére levették a körözöttek listájáról a blogger feleségét, Szvjatlana Cihanouszkaja volt fehérorosz elnökjelöltet.

 

A fehérorosz Homel területi bírósága közölte, hogy ott tárgyalják január 24-től a nyilvánosság kizárásával Szjarhej Cihanouszki és társai büntetőügyét.

 

 hirdetes_810x300  

A főügyész május 5-én indított pert a legfelsőbb bíróságon ismert fehérorosz ellenzékiek, Szjarhej Cihanouszki, Mikola Sztatkevics, Arcjom Szakov, Dmitrij Popov, Uladzimir Cziganovics és Ihar Loszik ellen, azzal vádolva őket, hogy 2019 júniusától tömeges zavargások szervezését tervezték a 2020-as elnökválasztás előkészítése és lebonyolítása idején.

 

A vád szerint Cihanouszki és bűntársai törvénytelen cselekedeteikkel az államnak több mint hárommillió fehérorosz rubel kárt okoztak. A hatóságok több mint kétmillió fehérorosz rubel erejéig zárolták a vagyonukat. A fehérorosz büntetőjog szerint a vádlottakra akár 15 év szabadságvesztés is kiszabható.

 

Az orosz belügyminisztérium közben a TASZSZ hírügynökség érdeklődésére közölte, hogy Minszk kérésére törölték a körözöttek adatbázisából Szjarhej Cihanouszki feleségét. Szvjatlana Cihanouszkaja a férje letartóztatása után indult a tavalyi augusztus 9-i elnökválasztáson. Oroszországban tavaly októberben vették fel a nemzetközi körözési listára Minszk kérésére. A hírügynökség nem részletezte, hogy milyen bűnügy miatt körözik.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.