Nyitókép forrása: Facebook.com/Szijjártó Péter

 

Európa hibái, hiányosságai, jövője és az előtte álló kihívások voltak a fő témái a V4-es külügyminiszterek pódiumbeszélgetésének, amelyre a GLOBSEC idei biztonságpolitikai fórumán került sor, Pozsonyban. Ezen túlmenően azonban az is kiderült, hogy Ivan Korčok (SaS) szlovák külügyminiszter teljesen magára maradt az EU görcsös védelmezésében. Sőt, valódi alternatívát az erős tagállamokra épülő EU-val szemben nem tudott javasolni visegrádi partnereinek.

 

Nem meglepő módon a liberális narratívát követő Globsec rendezvényén érdemben nem, csak érintőlegesen kapott teret a keleti vakcinák beszerzésének kérdése. És persze, a kérdések felvetésében ügyeltek rá, hogy a liberális mainstream szája íze szerint tényként foglalják bele a magyar és legyen sajtószabadság vélt problémáit.

 

Az sem volt túl szerencsés, hogy az EU elmúlt évtizedben elkövetett hibáit (adósságspirálra adott válaszok, migráció, világjárványra adott reakció, külpolitikai és globális szerepvállalás) a műsorvezetők eleve fel sem vetették, ezek megtárgyalása nélkül akartak választ kapni olyan nem túl egyszerű kérdésre, hogy milyen lesz Európa jövője.

 

 hirdetes_810x300  

Mindennek ellenére a beszélgetés igen tanulságos volt, főleg V4-es perspektívák tekintetében.

 

Szijjártó: Új világrend van kialakulóban

 

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter az EU előtt álló kihívások kapcsán elmondta, hogy szerinte „nem túlzás azt állítani, hogy új korszakba érkeztünk, egy új világrend van kialakulóban”. Elmondta, hogy ezt az új világrendet a globális gazdasági verseny és a javak újraelosztásában zajló verseny fogja meghatározni. Hangsúlyozta, hogy az EU megerősödésének alapfeltételei az erős tagállamok, ezek nélkül az Unió nem kerülhet az előttünk álló verseny győztesei közé.

 

A beszélgetés végén egyértelműen Lengyelországnak és Magyarországnak címezve a közönség soraiból feltették a kérdést, hogy nem gondolják-e úgy, hogy problémák vannak a sajtószabadsággal.

 

Erre reagálva Szijjártó elmondta, hogy az EU csak akkor lesz képes érdemben előrelépni, ha a tagállamok felhagynak egymás kritizálásával. Fontosnak tartotta a tagállamok szuverenitásának tiszteletben tartását. Erre a beszélgetés moderátora feltette a kérdést, hogy lehet-e egyensúlyt találni a szuverenitás tiszteletben tartása és aközött, ha a tagállamok megsértik az EU alapelveit.

 

Erre Szijjártó emlékeztetett, hogy például a Magyarország és Lengyelország ellen indított hetes cikkely szerinti eljárást rég le lehetett volna zárni, mert mindkét ország Brüsszel minden felmerülő kérdésére válaszolt.

 

„Miért nem zárták le az eljárást? Mert politikai ügyről van szó. Ez a liberális mainstream érdeke, hogy a hetes cikkely szerinti eljárás és az állandó támadás fennmaradjon a két hazafias, keresztény-konzervatív kormánnyal szemben”

 

fogalmazott Szijjártó.

 

Korčok szerint Szlovákiának felelőssége van az EU-val szemben

 

Ivan Korčok szlovák külügyminiszter nem meglepő módon az Európai Unió védelmére kelt. Ha a vakcinabeszerzésben elkövetett hibákról volt szó, azt hangsúlyozta, hogy egyetlen tagállam sem volt felkészülve a járványra, és nem tartja helyénvalónak, hogy az EU-t nevezik lassúnak az oltóanyagok vásárlása tekintetében.

 

Az EU-hoz való csatlakozás hozadékai kapcsán kijelentette, hogy az uniós tagság Szlovákia számára „pozitív változást hozó új felelősséget” emlegetett. Korčok a beszélgetés egy szakaszán vitatta Szijjártó azon kijelentését, miszerint a vakcinákra emberéleteket mentő eszközökként, és nem geopolitikai és politikai fegyverként kell tekinteni.

 

Korčok a nem túl egyértelműen körülírható „közös európai szabályokkal“ érvelt. Ezen ponton Szijjártó figyelmeztette, hogy az EU-ban két szabály mentén lehetett vakcinákat beszerezni, az egyik az EMA regisztrációja volt, a másik pedig a tagállam joga, hogy veszélyhelyzeti engedélyt adjon ki az adott vakcinára. Ezzel mutatott rá, hogy Korčok szavaival ellentétben nem rúgták fel a közös szabályokat. Ráadásul hozzátette, hogy Szlovákia is vásárolt keleti vakcinát az EU piacán kívül.

 

A járvány egy ébresztő volt

 

Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter az EU és a tagállamok közti hatáskörök egyértelműbb elosztására világított rá. Mint mondta, összességében a lengyelek pozitívan tekintenek uniós tagságukra.

 

„Ahhoz, hogy elégedettek legyünk, elkerülhetetlenül egyértelművé kell tenni az európai intézmények és az egyes tagállamok közötti kompetencia elosztását”

 

fogalmazott.

 

Jakub Kulhánek cseh külügyminiszter a világjárvány okozta válságot „fájdalmas ébresztőnek” nevezte, amely rámutatott, hogy az EU nincs felkészülve az olyan globális kihívások kezelésére, mint amilyen ez a világjárvány is volt. Hozzátette ugyanakkor, hogy a járvány a hibákon kívül pozitív teljesítményt is indukált, amit nem lehet elvitatni az uniótól.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.