Nyitókép forrása: bbc.com

 

Február 19. óta először haladta meg a 10 ezret a Nagy-Britanniában azonosított koronavírus-fertőzöttek száma, köszönhetően az országba behurcolt delta variánsnak (indiai mutációnak). Az új fertőzöttek száma 11 007 fő, a delta variánssal megfertőzöttek száma pedig szintén 10 ezer felett jár.

 

A halálozási adatok egyelőre nem mutatnak emelkedést – csütörtökön 19 emberéletet követelt a járvány. Szerdán 9055 új esetet jelentettek 9 halálos áldozat mellett, egy héttel korábban pedig 7393 volt az napi esetszám.

 

Annak ellenére, hogy a vakcinák elvileg a delta variáns ellen is védenek, Nagy-Britanniában pedig a lakosság 80 százaléka már legalább egy adag oltást felvett, sokan attól tartanak, hogy régen látott magasságokba emelkedhet a halálos áldozatok száma.

 

 hirdetes_810x300  

A briteknél az indiai mutáció felelős az új esetek 90 százalékáért, a vírustörzs terjedése pedig az ottani kutatások szerint „exponenciális” tempót diktál – 11 naponta megduplázódik a delta variánssal megfertőződők száma. 

 

A brit kormány a járványhelyzet rosszabbodása miatt hétfőn jelezte, hogy elmaradnak a június utolsó előtti hetére ígért országos enyhítő intézkedések. A lazításokat legalább négy héttel kitolták – legalább július 19-ig. A halasztással próbálják elérni, hogy még néhány millió ember beoltassa magát.

 

Nagy-Britanniában a lakosság közel 60 százaléka már két oltáson is túl van. Azt érdemes kiemelni, hogy a 60-65 százalékos átoltottsárag, vagy nyájimmunitásra vonatkozó elvárás még egy évvel ezelőtt fogalmazódott meg. Azóta azonban már a brit mutáció és végigsöpört a világon, amely 40 százalékkal volt fertőzőképesebb az eredeti variánsnál, most pedig itt a delta variáns, ami negyven százalékkal tűnik fertőzőképesebbnek a brit variánsnál.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.