Nyitókép forrása: dailymail.co.uk

 

Nem Emmanuel Macron francia államfő és nem is kihívója, a szélsőjobb vezére, Marine Le Pen lett a francia regionális választások első fordulójának győztese, hanem a centrista jobb- és baloldal. A voksolásra tíz hónappal a 2022-es elnökválasztás előtt kerül sor, így sokan ennek főpróbájaként tekintettek a szavazásra. Ugyanakkor rekordalacsony volt a részvétel, a választásra jogosultak 68 százaléka nem járult az urnákhoz.

 

Az abszolút győztes a jobboldali Köztársaságiak, akik az exit poll szerint a szavazatok 29 százalékát szerezték meg vasárnap. A szocialisták 18 százalékot szereztek, a baloldali pártok összesen 34 százalékos támogatottságot élveznek.

 

Hauts-de-France északi régióban a centrista konzervatív Xavier Bertrand (aki a jelek szerint szintén indulni fog az elnöki posztért) 41,39 százalékos eredményt ért el, megelőzve Le Pen Nemzeti Tömörülését (24,37 százalék). Ez utóbbi komoly veszteségeket szenvedett. A választások előtt még úgy tűnt, hogy a 13 régióból hatot képes lesz hozni, most azonban valószínű, hogy csak egyben áll nyerésre (a déli Provence-Alpes-Côtes d’Azur-ban). Országos szinten Le Pen pártja 18,5 százalékot  ért el az előrejelzések szerint, ami 9 százalékponttal kevesebb, mint 2015-ben.

 

 hirdetes_810x300  

Emmanuel Macron azonban még ennél is nagyobb pofont szenvedett el. Annak ellenére, hogy öt miniszterét is indította a választáson a siker érdekében, a Politico cikke szerint mindössze 9 százalékot szerzett, vagyis több régióban nem sikerült átlépni a szükséges küszöböt. A június 27-én esedékes második fordulóban ugyanis csak azok indulhatnak, akik az első fordulóban legalább 10 százalékos eredményt értek el. Ha az előrejelzéseket a hivatalos végeredmények is megerősítik, az komoly gondot jelent majd Macron számára.

 

A második fordulóban a pártok már szövetségeket is köthetnek egymással, erre kedd reggelig van idejük.

 

Ami az elnökváalsztásokat illeti, ott az összkép egyelőre Le Pen és Macron párharcát vetíti előre. Sokat elárul azonban, hogy Macron pártjának mostani leszereplése mellett a francia elnök támogatottsága is egy százalékponttal elmarad a francia szélsőjobb jelöltjétől, Le Penétől (27 százalék). A fentebb említett jobboldali Bertrand 14 százalékon áll.

 

Körkép.sk, france24.com, politico.eu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.