Nyitókép forrása: dailymail.co.uk

 

A „gendertörvényként” ismert jogszabály-tervezet módosítását kérte az olasz kormánytól a Vatikán, amely szerint a homofóbia és a transzfóbia ellen kezdeményezett javaslatok sértik a katolikusok véleményszabadságát – jelentette az olasz sajtó kedden.

 

A Mario Draghi vezette kormányhoz a szentszéki államtitkárságról érkezett hivatalos felszólítás a homofóbia- és transzfóbiaellenes törvénytervezet módosítására.

 

Sajtóelemzések precedens nélkülinek tartják az állam és az egyház modernkori kapcsolatai történetében, hogy a Vatikán „beleszól” az olaszországi törvényalkotásba. A szentszék korábban is befolyásolni igyekezett az olasz politikát, de az mostanáig mindig az „erkölcsi meggyőzés” szintjén maradt – írta a baloldali La Repubblica.

 

 hirdetes_810x300  

A nemhez, szexuális orientációhoz, társadalmi nemhez köthető diszkrimináció és erőszak elleni fellépést szabályozó törvénytervezetet a római parlament balközép többségű alsóháza november elején megszavazta. A törvényjavaslat jelenleg a felsőházi szavazás időpontjának kitűzésére vár.

 

A törvénytervezet a büntetőtörvénykönyvnek a diszkriminációra vonatkozó részét akarja módosítani: a faji, a nemzetiségi és a vallási okokból eredő kirekesztést a biológiai nem, a társadalmi nem, a szexuális orientáció, valamint a testi és a szellemi fogyatékosság miatti diszkriminációval egészítették ki súlyosbító körülményként. Utóbbiak esetében diszkriminációra való felbujtás vagy hátrányos megkülönböztetés esetén másfél évig terjedő börtönt és hatezer euróig terjedő bírságot írnak elő. Hat hónaptól négy évig terjedő börtönbüntetés vár a fenti okokból erőszakra felbújtók vagy az azt elkövetők számára. Hasonlóképpen hat hónaptól négy év börtönt kockáztatnak a diszkriminációt vagy erőszakot hirdető szervezetek, mozgalmak tagjai.

 

A jogszabályt kezdeményező Alessandro Zan, a baloldali kormányerő Demokrata Párt (PD) politikusa, a leszbikusokat, melegeket, biszexuálisokat, transzneműeket tömörítő LMBT-közösség tagja. Javaslatai között szerepel egy nemzeti nap bevezetése a nemhez és a szexuális orientációhoz kötődő diszkrimináció és erőszak áldozatai számára.

 

A szentszéktől az olasz kormányhoz továbbított feljegyzés szerint a törvénytervezet jelenlegi formája több ponton sérti az Olaszország és Vatikán Állam közötti egyezményt. Többek között nem mentik fel a katolikus iskolákat a nemzeti nap megtartása alól. A szentszék jogi értelmezése szerint a törvénytervezet csorbítja az egyház szabadságát és a hívők véleményalkotását, mivel utóbbinak büntetőjogi következménye lehet.

 

A törvénytervezettel szemben korábban már az olasz püspöki kar és a feminista szervezetek is fenntartásaikat fejezték ki. A jobboldali pártok szintén ellenzik többek között a törvényben szereplő genderidentitás-oktatás, valamint a család jogi meghatározásának módosítása miatt.

 

MTI

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.