Nyitókép forrása: index.hu

 

Pénteken 22 és fél év börtönbüntetésré ítélték Derek Chauvint, azt a most már csak volt minneapolisi rendőrt, aki 2020. május 25-én intézkedése közben megölte George Floydot. Chauvint április 21-én találták bűnösnek a gyilkosságban, azóta magánzárkában tartották.

 

Derek Chauvint az Egyesült Államokban használt büntetőjogi kategóriák szerint másod- és harmadrendbeli gyilkosságban (second-degree unintentional murder, third-degree murder), illetve másodrendbeli emberölés (second-degree manslaughter) elkövetésében találta a bíróság bűnösnek.

 

Eredetileg 30 év letöltendő börtönbüntetést kért az ügyészség Chauvinra. Akkor úgy indokolták, hogy a rendőr tette „az egész nemzetet sokkolta”, és ezért hosszú büntetést érdemel. A harminc éves börtönbüntetéssel Chauvin „számot adhatna cselekedetéről az áldozat, annak családja és a közösség részére”. Chauvin védőügyvédje szerint bár a rendőr hibázott, de a jóhiszeműség vezérelte ezért a büntetés enyhítését kérte.

 

 hirdetes_810x300  

A bíróság előtt az utolsó szó jogán Chauvin részvétét nyilvánította az áldozat családjának.

 

Derek Chauvin és három másik rendőr 2020. május 25-én este nyolc óra után azzal a gyanúval igazoltatta George Floydot, hogy a fekete férfi hamis bankjeggyel fizetett cigarettáért egy boltban. George Floydot némi huzavona után megbilincselve a hasára fektették, az igazoltatás közben érkező Derek Chauvin pedig 9 perc 29 másodpercen á térdelt a nyakán. Eközben a fekete férfi többször jelezte, hogy nem kap levegőt.

 

A minneapolisi rendőr a bíróság döntése értelmében a legveszélyesebb bűnözőknek fenntartott minnesotai fegyházban, a supermax Oak Park Heightsban fogja letölteni büntetését. A Floyd család és támogatóik üdvözölték az ítéletet.

 

„Ez a történelmi jelentőségű ítélet egy lépéssel közelebb hozza a Floyd családot és nemzetünket a gyógyuláshoz” – tweetelte Ben Crump ügyvéd. Floyd nővére, Bridgett Floyd szerint az ítélet „azt mutatja, hogy a rendőri brutalitás ügyét végre komolyan veszik”, de még „hosszú út áll előttünk”.

 

Joe Biden amerikai elnök az elsők között véleményezte a bíróság döntését, szerinte az ítélet „megfelelőnek tűnik”, de elismerte, hogy nem ismeri az összes részletet.

 

Körkép.sk, mandiner.hu, hvg.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!