Nyitókép: hirstart.hu

 

Megkezdődött vasárnap reggel Franciaországban a kétfordulós regionális választások második fordulója, egy héttel azután, hogy az első fordulóban rekordmértékű volt a távolmaradás, és a tíz hónap múlva esedékes elnökválasztás két nagy esélyes jelöltjének, Emmanuel Macron államfőnek és Marine Le Pennek a pártjai vereséget szenvedtek a hagyományos jobb- és baloldali pártoktól.

 

A szavazóhelyiségek nyolc órakor nyitottak ki, az urnákat a kisebb szavazókörökben este 6, illetve 7 órakor zárják le, a nagyvárosokban este 8 óráig lehet szavazni. A 48 millió választópolgár a 13 európai és négy tengerentúli régió tanácsának 1754 ezer tagját választja meg a következő hét évre.

 

A régiók többségét, hetet, jelenleg az ellenzéki jobbközép Köztársaságiak vezetik, hatot a szintén ellenzéki baloldal irányít, míg két helyen centristák, Korzika és Martinique szigetén pedig a helyi nacionalista erők kormányoznak, s az első forduló eredményei alapján szinte teljesen ugyanez maradhat a politikai erőviszony a következő hét évben is.

 

 hirdetes_810x300  

Az első fordulóban a franciák alig 33 százaléka járult az urnákhoz, ami történelmi méretű érdektelenséget tükröz. Az 1958-ban kezdődött V. köztársaság történetében ilyen méretű távolmaradásra egyetlen választáson sem volt még példa.

 

Marian Kechlibar: Franciaország erősen jobbra sodródik a multikulti hatására

 

A politikai érdektelenségnek az elemzők szerint több oka is lehet. A koronavírus miatti járványügyi korlátozások miatti visszafogott volt a kampány, sokan magáról a választásról sem tudtak, s a korlátozások teljes feloldása után a múlt hétvége volt az első, amikor a franciák teljesen szabadon hétvégézhettek a nyári időben, ezért sokan nem is tartózkodtak a lakóhelyükön.

 

Azt sem igazán értékelték a választók, hogy a jövő évi elnökválasztás előtti utolsó országos szintű választást a politikai elit az elnökválasztás főpróbájaként kezelte, miután több jobboldali régióelnök – Xavier Bertrand, Valérie Pécresse, Laurent Wauquiez -, aki megnyerte az első fordulót, azt reméli, hogy beleszólhat Emmanuel Macron és Marine Le Pen párharcába a jövő évi elnökválasztáson.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!