Nyitókép forrása: pravda.sk

 

Több hetes felfüggesztés helyett két havi bruttó bérének 10 százalékos megvonásával büntették csak a belga rendőrség második emberét, André Desenfantsot. Desenfants érintett a Chovanec-ügyben, mivel az ő hatáskörébe tartozik a reptéri rendőrség is. Eredetileg az igazságügyi és a belügyminiszter felfüggesztést akart kiróni rá, de Desenfants megtámadta a döntést a fegyelmi bizottságnál, amely enyhítette az ítéletet.

 

Jozef Chovanec szlovák állampolgárt 2018 februárjában a Charleroi reptéren tartóztatták le a rendőrök rendzavarásért, majd egy cellába zárták. Vizsgálat híján nem foglalkoztak Chovaneccel, aki néhány órával később fejét az ajtóba verve próbált kárt tenni magában. A rendőrök ekkor bementek és többedmagukkal lefogták. Ezt azonban olyan brutálisan és nemtörődöm módon tették, hogy a férfi megfulladt és meghalt. Miközben a rendőrök a beteg férfin térdeltek, jót szórakoztak szerencsétlenen, egyikük karlendítéssel gúnyolta. A kiérkező mentősöket szintén hidegen hagyta a férfi sorsa, egyikük azt mondta a már eszméletlen férfiről, hogy „nem lenne nagy kár érte, ha elveszítenék”.

 

Chovanecet hiába szállították kórházba, a klinikai halál állapotából már nem tudták visszahozni.

 

 hirdetes_810x300  

A rendőrségi fejesek érintettsége azért figyelemreméltó, mert a videó napvilágra kerülése után a belga sajtóban jelentek meg olyan feltételezések, hogy a jelentést meghamisították, az eljáró ügyész pedig szőnyeg alá söpörte az ügyet.

 

Desenfants a fegyelmi bizottság szerint azért érdemelt enyhébb büntetést, mert „soha nem látta a felvételt az esetről” és „sosem volt tisztában az ügy súlyosságával” (értsd: nem sikerült bizonyítani ezek ellenkezőjét).

 

Jozef Chovanec özvegyének ügyvédje elégedettnek tűnik a döntéssel. Szerinte „ez egy jelzés, hogy az illető tiszt hibát követett el (…) A kirótt büntetés természetesen csak szimbolikus,, de fontos jelzésértékkel bír”.

 

A Chovanec folytatódik, a bíróság szeretné rekonstruálni a történteket a Charleroi reptéren, ezt azonban a koronavírusjárvány késlelteti.

 

Chovanec-ügy: „Nem lesz nagy veszteség, ha elveszítjük” – mondta a belga nővér a haldokló szlovák férfiról

 

Chovanec-ügy: Meghamisították a rendőrségi jelentést, el akarhatták tussolni az ügyet

Chovanec-ügy: A feleség beszélt férje betegségéről, ügyvédje flamand területre akarja áthelyezni a tárgyalást

 

 

Körkép.sk, vrt.be

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.