Nyitókép forrása: cnbc.com

 

Az amerikai hadsereg által 2004 és 2021 között észlelt 144 rejtélyes légi jelenségből 143-ra nincs magyarázat – derül ki az amerikai kormányzat várva várt hírszerzési jelentéséből, amelyet pénteken hoztak nyilvánosságra. A jelentés számos olyan azonosítatlan repülő objektummal kapcsolatos tapasztalatot gyűjtött össze azzal a céllal, hogy megpróbálja legalább körülírni azok jellegét. A hatóságok az UFO rövidítés helyett az UAP-ot használják, ami „azonosítatlan légi jelenségeket” takar.

 

Bár a vizsgálatok egy kivételével mindegyik esetet „szokatlannak” nevezte, nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a jelenségek hibák vagy csalás következményei voltak.

 

„Bizonyos számú esetben az UAP-ok szokatlan repülési jellemezőket mutattak. De ezek a tapasztalatok adódhattak szenzorhibákból, a felvételek hamisításából vagy a megfigyelők téves helyzetfelismeréséből is. További alapos vizsgálatra van szükség”

 

 hirdetes_300x300  

fogalmaz a jelentés.

 

Nem említik szó szerint, de nem is zárják annak lehetőségét, hogy földönkívüli technológiák állnak a jelenségek mögött, a jelentés leszögezi, hogy az esetek vizsgálatára a legtöbb esetben nem állnak rendelkezésre megfelelő eszközök. Az egyik magasrangú amerikai kormánytisztviselő a jelentés pénteki közlése előtt arról beszélt, hogy

 

„a bizonyítékok nem utalnak földönkívüli magyarázatra – de mindenáron követni fogjuk az adatokat”

 

fogalmazott, hozzátéve, hogy sem földönkívüli hírszerzése, sem más ország jelentős technológiai előnyére utaló adatokat nem találtak a vizsgálat közben. Korában ugyanis nem zárták ki annak lehetőségét sem, hogy a hadsereg által észlelt különös repülő tárgyak egy máik nemzet által kifejlesztett, az amerikai technológiát meghaladó repülőgépek.

 

Ugyanakkor azt is leszögezte a jelentés, hogy az UAP-ok gyakran olyan manővereket hajtottak végre, amelyek meghaladják a ma ismert repüléstechnológia határait.

 

Három kiszivárgott felvétel indította el a vizsgálatot

 

A jelentés egy részét nem hozták nyilvánosságra, az továbbra is „bizalmas” kategóriába esik.

 

Az amerikai Védelmi Minisztérium tavaly augusztusban hozta létre az Azonosítatlan Légi Jelenségeket Vizsgáló Munkacsoportot, hogy „betekintést adjon az azonosítatlan repülő tárgyak természetébe és eredetébe”. Hát, áttörést enyhén szólva sem értek el a kutatásuk során.

 

Az USA Védelmi Minisztériuma az év elején oldotta fel a titkosítás alól azokat a felvételeket, amelyek egy 2004-ben és egy 2015-ben észlelt repülő objektumokról, amelyek a fizika törvényeit meghazudtoló módon repültek nagy sebességgel a légkörben. Összesen három felvétel készült, amelyek később kiszivárogtak, ezután döntöttek úgy, hogy hivatalos keretek között vizsgálják ki az eseteket.

 

Lebegés, látható meghajtó rendszer nélküli mozgás

 

A jelentés 18 olyan esetről számol be, amikor az UAP-ok viselkedése valamilyen szokatlan meghajtórendszerre vagy technológiára utaltak, 11 esetben csaknem balesetre került sor a katonai gépek és az UAP-ok között.

 

„Néhány UAP mintha az erős szél ellenére egy helyben maradt volna, majd hirtelen manőverezésbe kezd nagy sebesség mellett, minden érzékelhető meghajtási eszköz nélkül. (…) Néhány esetben a katonai repülőgépek rádiófrekvenciás jeleket észleltek az UAP-ok irányából.”

 

fogalmaz a jelentés, azt is kiemelve, hogy a vizsgálat kiterjedt az USA kiképző és tesztközpontjaira is. Ugyanakkor azt sem zárja ki, hogy a szokatlan jelenségekről alkotott fenti kép az érzékelők hibái vagy korlátai miatt is kialakulhatott.

 

A jelenségek háttérét azonban nem sikerült felderítenie a jelentésnek, inkább újabb vizsgálatokat irányoz elő. És minden rejtélyessége ellenére, az UAP-ok vizsgálatának elég pragmatikus (és nem tudományos) okai vannak. War Markner szenátor, az amerikai szenátus hírszerzési bizottságának tagjai úgy fogalmazott ezzel kapcsolatban:

 

„Az Egyesült Államoknak meg kell értenie és minimumra kell csökkentenie a pilótáit fenyegető veszélyeket, akár drónokról, akár meteorológiai léggömbökről, akár egy ellenfél hírszerzési képességeiről van szó. (…) A mai meglehetősen bizonytalan jelentés csak az erőfeszítéseink kezdetét jelenti annak megértésére, hogy milyen körülmények okozhatják ezeket a kockázatokat”

 

 

Körkép.sk, nbcnews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!