Nyitókép: Orbán Viktor/Facebook

 

A V4 magyar elnöksége azért dolgozik majd, hogy a megváltozott helyzetben a visegrádi országok a világgazdasági változások nyertesei közé tartozzanak – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a lengyelországi Katowicében.

 

A visegrádi csoport lengyel elnökségének végén tartott csúcstalálkozó sajtótájékoztatóján Orbán Viktor kiemelte: a magyar elnökség célja a négy ország gyors gazdasági újraindítása, amelyhez beruházások kellenek, és azok akkor vannak, ha alacsonyak az adók, ezért nem támogatják az adóemeléshez vezető nemzetközi kezdeményezéseket. Fontos az infrastruktúra is, különösen észak–déli irányban vannak komoly lemaradások – tette hozzá.

 

A kormányfő további lényeges célként említette a biztonságot, amely szorosan összekapcsolódik a migrációval. Nem támogatják a migránsok kötelező szétosztását, és a jelenlegi egészségügyi helyzetben a migráció különösen nagy kockázatot jelent – mutatott rá. Úgy vélte, izgalmas és remélhetőleg sikeres is lesz a magyar V4-elnökség.

 hirdetes_810x300  

 

Orbán Viktor gratulált Lengyelországnak az elmúlt egy évben nyújtott teljesítményéhez, azt mondta, az elmúlt évtizedek legnehezebb évét fogta ki az ország a V4 elnökeként. A négy ország között azonban megmaradt az együttműködés, egyikük sem maradt egyedül a bajban – fogalmazott.

 

Hozzátette: együttműködtek a külföldön rekedt emberek hazahozatalában, az eszközök szétosztásában, orvosokat küldtek, és a vakcinák tekintetében is segítséget nyújtottak egymásnak.

 

A legfontosabb az infrastrukturális elmaradás leküzdése

 

Kitért arra, hogy a koronavírus-járvány után a világ megváltozott, átrajzolták a világgazdasági és a világpolitikai status quót. Létrejött Ázsiában a világ legnagyobb szabadkereskedelmi övezete és megvalósult a Brexit. Fontos a továbbiakban is jó kapcsolatot ápolni Nagy-Britanniával – szögezte le.

 

Arról is beszélt, hogy a V4-en belül is történtek fontos dolgok. Ha a négy ország egy entitás volna, a világ 17. legnagyobb gazdasága lenne, amelynek a növekedése kétszerese az EU-énak, az államadóssága az egész EU államadósságának csak a 4 százaléka, és Németország után itt dolgozik a legtöbb ember az unióban – sorolta. Hozzáfűzte: szorgalmas és dolgozni akaró országokról van szó.

 

Kérdésre válaszolva Orbán Viktor kifejtette: a legfontosabb az infrastrukturális elmaradás leküzdése. A hidegháború idején az összeköttetések kelet–nyugat irányban épültek ki, ma is ezzel élünk, de a V4 szempontjából kulcsfontosságú lenne az észak–dél irányú összeköttetések kiépítése is – mutatott rá. Hozzátette: kérdés, hogy az EU pénzügyi lehetőségeiből mennyit tudnak bevonni e célok megvalósítására.

 

A miniszterelnök ugyancsak fontosnak nevezte, hogy Közép-Európa jelentős gazdasági súlyt képvisel az EU-ban, ezért „nem lehet úgy beszélni velünk”, ahogy az utóbbi időben ez néha előfordult. Közép-Európa olyan súlyt képvisel az európai gazdaságban, amely tiszteletet parancsol – jelentette ki.

 

Kiemelte: nem fogadják el, hogy másik uniós tagállam mondja meg, hogy a magyar gyermekeket hogyan neveljék, hogy azt mondja, egy közép-európai országot térdre kell kényszeríteni. Ennek véget kell vetni, a közép-európai országok teljes jogú uniós tagállamok, amelyek komoly teljesítményt tettek le az EU asztalára, jelentősen hozzájárulnak ahhoz, hogy az unió lépést tudjon tartani más térségekkel, és elvárják a nekik járó tiszteletet – hangsúlyozta.

 

A V4 elnökségét Magyarország július 1-jén veszi át Lengyelországtól.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!