Nyitókép: DPA

 

Bírságot kell kiszabni a koronavírus elleni oltás második adagját kihagyókra – ezt sürgeti Németországban több politikus és szakember hétvégi sajtóbeszámolók szerint.

 

Az oltási központok többségét üzemeltető Német Vöröskereszt (DRK) tapasztalatai alapján az utóbbi napokban csökkent az oltási hajlandóság. A tartományi rangú fővárosban, Berlinben például az esetek 5–10 százalékában nem jelenik meg az oltásra jelentkező a második adag beadására lefoglalt időpontban, és nem is törli az időpontot.

 

 hirdetes_300x300  

Ezért 25–30 eurós bírságot kell kivetni mindenkire, aki az időpont törlése nélkül kihagyja a második oltást – mondta az MTI szerint Mario Czaja, a DRK tartományi szervezetének vezetője a Rundfunk Berlin-Brandenbrug (RBB) regionális közszolgálati médiatársaságnak.

 

Büntetést sürget az egyik legtekintélyesebb német epidemiológus, Karl Lauterbach szociáldemokrata (SPD) parlamenti (Bundestag-) képviselő is. A Bild am Sonntag című vasárnapi lapnak nyilatkozva kiemelte, hogy a kimaradó időpontok miatt lassul az oltási kampány, és ki kell dobni a felhasználatlan oltóanyagot.

 

Mások szerint nem a büntetés és az oltási kötelezettség a megoldás. Amerikai mintára a „pozitív ösztönzést” kellene alkalmazni, így például be lehetne vezetni, hogy koncertekre, sporteseményekre, múzeumokba szóló ingyenes belépő jár a második oltásért – nyilatkozott Franziska Giffey volt szövetségi családügyi miniszter.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!