Nyitókép: Az Európai Bizottság alelnöke jogi érveket tálalt Strasbourgban Fotó: Európai Parlament

 

Az Országgyűlés által nemrégiben elfogadott új szabályozás a szexuális beállítottság alapján hátrányosan megkülönböztető, és mint ilyen, ellentétes az Európai Unió alapértékeivel – jelentette ki Vera Jourová, az Európai Bizottság átláthatóságért és értékekért felelős tagja Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén szerdán.

 

Vera Jourová a sok vitát kiváltó pedofilellenes magyar törvény kapcsán az uniós jog és az LMBT-közösségek jogainak esetleges megsértéséről tartott EU-parlamenti vitán hangsúlyozta, az egyenlőség és az emberi jogok tiszteletben tartása terén nem köthető kompromisszum.

 

A pedofilok elleni fellépés a gyermekek védelmében közös cél, azonban a legitim közérdek nem lehet ürügy olyan intézkedések meghozatalára, amelyek alapjogokat sértenek és egy kisebbségi csoport ellen hátrányos megkülönböztetést alkalmaznak szexuális beállítottság és nemi identitás alapján – emelte ki.

 

 hirdetes_400x285  

Jourová “legnagyobb vágya”, hogy ne lépjen hatályba az “LMBTI-közösség tagjait diszkrimináló” magyar törvény

 

Az uniós biztos azt mondta, a jogszabály a 18 évesnél fiatalabbak esetében korlátozza a hozzáférést azon médiatartalmakhoz, amelyek a homoszexualitásra, a nemváltásra, vagy a szexuális orientációra vonatkoznak, mindezt pedig összemossa a pedofíliával azt sugallva, hogy az előbbiek negatív hatással lehetnek a kiskorúak fejlődésére. Hangsúlyozta, az uniós tagállamoknak tiszteletben kell tartaniuk az Alapjogi Chartában rögzített elveket, és meg kell felelniük az EU belsőpiaci szabályainak is. Az Európai Bizottság továbbra is vizsgálni fogja a diszkrimináció tilalmának és a nemi alapú megkülönböztetés elvének betartását a tagállamok esetében, az alapvető értékek megsértése esetén arányosan fog fellépni – mondta.

 

Jourová a jogállamiság magyarországi és lengyelországi helyzetével kapcsolatban azt mondta: a helyzet az említett két ország esetében nem javul, az újabb fejlemények további aggodalomra adnak okot. Magyarországgal kapcsolatban aláhúzta, aggodalomra ad okot egyebek mellett az igazságszolgáltatás és más intézmények függetlenségének és a bírák jogainak, a médiapluralizmus, a szabad véleménynyilvánítás, az egyetemek szabadságának helyzete. A nemzeti jogszabályok, egyebek mellett egyes kisebbségek és a migránsok jogainak vonatkozásában, sértik az uniós jogszabályokat – jelentette ki.

 

“Ez a szerelemről szól” – Jourováék uniós LMBTIQ-stratégiával rukkoltak ki

 

A vázolt helyzet azt indokolja, hogy folytatni kell az uniós alapszerződés 7. cikke szerinti eljárást az érintett tagállam esetében az Európai Unió tanácsának napirendjén mindaddig, amíg az aggályok továbbra is fennállnak – tette hozzá Jourová.

 

Orbán: a gyermekek felvilágosítása szülői feladat

 

Hidvéghi Balázs fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő felszólalásában kiemelte: a magyar törvény a gyermekek védelmét biztosítja, azt, hogy nevelésükkel kapcsolatos döntések a szülők kezében maradjanak, és azt, hogy ne lehessen a gyermekeket kitenni öncélú szexuális propagandának. Minden más, ami ennek kapcsán elhangzik, az hazugság – jelentette ki. A képviselő hozzátette: Magyarországon mindenki úgy él, ahogyan szeretne. A „mindenféle szexuális kisebbségeket” képviselő szervezetek korlátlanul működnek, de „semmi keresnivalójuk” sincs az óvodákban és az iskolákban – húzta alá.

 

„Semmilyen beavatkozást nem fogadunk el olyan kérdésekben, amelyekben sosem ruháztunk hatáskört az Európai Unióra” – tette hozzá Hidvéghi Balázs.

 

Gyimesi felvállalta, Forró nem. Felvidéki politikusok a magyar pedofiltörvényről

Győri Enikő fideszes EP-képviselő beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a baloldal „rögtönítélő bírósággá” változtatta az Európai Parlamentet. Közölte: már a vita címével megelőlegezték az „ítéletet”, mely szerint Magyarország uniós jogot sértett.

 

„Önök megerőszakolják még az uniós jogot is, hiszen nemzeti hatáskörbe tartozó ügyben fenyegetőznek. Szokjanak hozzá, hogy Európa nem csak az Önöké. Mi nem akarjuk megmondani önöknek, hogy hogyan éljenek és hogyan neveljék a gyerekeiket. De önök sem mondhatják ezt meg nekünk” – szögezte le Győri Enikő.

 

Hölvényi György, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) EP-képviselője felszólalásában kijelentette: a gyermekek érdeke mindenek felett áll. A szülőknek joguk van ahhoz, hogy gyermekeiket saját meggyőződésük szerint neveljék. A szülői választás döntő a gyermekek szexuális nevelésében. Senki sem kötelezheti a szülőket arra, hogy beleegyezésük nélkül a gyermekük olyan szexuális nevelésben részesüljön, amelyet ők nem fogadtak el – hangsúlyozta.

 

„A gyermekek szexuális nevelését nem bízhatjuk aktivistákra semmilyen formában sem” – fogalmazott.

 

Szlovén miniszterelnök: a másként gondolkodók elítélése a legrövidebb utat jelenti az EU összeomlásához

 

Hölvényi György arra kérte képviselőtársait, olvassák el a szóban forgó magyar törvényt, abból ugyanis – mint közölte – a vita során elhangzott állítások „legnagyobb többsége nem olvasható ki”.

 

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselője felszólalásában azt mondta, Magyarországot cinikusan, rasszista és homofób politikával egy „velejéig romlott politikus túszul ejtette”. A képviselő arra szólított fel, hogy az EU hagyjon fel „Orbán Viktor családtagjainak és oligarcháinak finanszírozásával”.

 

Juraj Droba (SaS) Pozsony megyefőnöke: Erős Szivárványos Pride-ot szervezünk 2021-ben

 

Cseh Katalin, a Momentum Mozgalom EP-képviselője felszólalásában kijelentette, a magyar jogszabály érvénybe lépésével „Vlagyimir Putyin orosz elnök törvényének másolatát látjuk megszületni Magyarországon”. Azt is hangoztatta, hogy jogellenes lesz a tanároknak az elfogadásról és a sokszínűségről beszélni a magyar középiskolásoknak, a jogszabály továbbá összemossa a pedofilokat a homoszexuálisokkal. Kijelentette továbbá, az EU-nak nem szabad finanszíroznia „Orbán Viktor korrupciós” tevékenységét.

 

Donáth Anna, a Momentum Mozgalom EP-képviselője azt mondta: Orbán Viktor azért, hogy számos intézkedéséről elterelje a figyelmet „olyan megosztó törvényt hoz, ami magyart fordít magyar ellen”. Megbélyegez, megoszt és gyűlöletet kelt – közölte. Meg kell védeni a magyar embereket, hiszen Magyarország nem egyenlő Orbán Viktorral, ez jelenti az európai szolidaritást – tette hozzá.

 

Édes Enikő: A kutya is jódógába vész meg!

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.