Nyitókép forrása: bbc.com

 

Miközben a nyugati liberális mainstrteam Magyarország ellen folytat boszorkányüldözést a sajtószabadság kapcsán, addig Hollandiában merényletet követtek el egy oknyomozó újságíró ellen. A 64 éves Peter R de Vries-t akkor lőtték le, amikor épp elhagyta a TV-stúdiót, ahol dolgozott. Öt golyó sebesítette meg, az egyik a fején. Állapota válságos, de még él. A merénylet miatt három gyanúsítottat vettek őrizetbe, egy lengyel és egy holland állampolgárt – a harmadik kis idő után elengedték a hatóságok.

 

De Vries a maffia és a drogbárók viselt dolgainak felderítésével szerzett magának hírnevet, és bár jelentős ismeretségi körrel rendelkezett a törvényesség határának mindkét oldalán, számos alkalommal kapott fenyegető üzeneteket.

 

De Vries gyakran vállalt szakértői és tanácsadó szerepet nagy horderejű országos ügyekben. Bizalmas tanácsadóként vett részt most a marokkói maffiavezér, Ridouan Taghi elleni perben is, akit 2019-ben tartóztattak le Dubajban. Taghit gyilkosságok egész sorával és kábítószerkereskedelemmel vádolják, legalább kilenc sikeres és számos sikertelen merényletkísérlet írható bűnszervezete számlájára.

 

 hirdetes_400x285  

Az esetről sokat elárul, hogy a vád koronatanújának ügyvédjét két éve háza előtt, a nyílt utcán lőtték agyon Amszterdam déli negyedében.

 

Mark Rutte holland miniszterelnök a merénylet után összehívott sajtótájékoztatón elítélte a bűncselekményt, az esetet megdöbbentőnek és elképzelhetetlennek nevezte.

 

„A bátor újságíró ellen elkövetett merénylet egyet jelent a sajtószabadság elleni támadással, amely oly elengedhetetlen a demokráciánk és a jogállamiság szempontjából”

 

fogalmazott Rutte. Az újságírók védelmével foglalkozó nemzetközi szervezet, a CPJ felszólította a holland hatóságokat, hogy mihamarabb derítsék ki, hogy az újságíró munkájával állt-e összefüggésben a merénylet, és ha igen, az elkövetőkre mielőbb sújtson le a törvény keze.

 

A  holland újságíró elleni merényletre reagálva Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Twitter-üzenetében az írta: „Egyet kell értenünk abban, hogy az oknyomozó újságírás nem jelent fenyegetést, hanem eszköz demokráciáink számára.”

 

Körkép.sk, bbc.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!