Nyitókép forrása: SITA/Sebastian Schmitt/dpa via AP

 

Már legalább hatvanra emelkedett a németországi és belgiumi áradások halálos áldozatainak száma. A halottak között van egy szociális otthon kilenc lakója, és két tűzoltó, akik a mentésben segédkeztek. Németországban Bad Neuernahr-Ahrweiler városa környékén 1300 embert kezelnek eltűntként, vélhetően azért, mert az árvíz tönkretette a mobilhálózat tornyait is, így nem tudnak életjelet adni magukról.

 

A hatóságok hivatalos közlése szerint legalább 30 embert halt meg Észak-Rajna-Vesztfáliában, és 28 a szomszédos Rajna-vidék-Pfalz tartományban. Belgium nyolc halálesetről számolt be.

 

Az elmúlt napok kiadós esőzései után Nyugat-Európa egyes részein víztározók és folyók vizei léptek ki medrükből, miután a talaj nem volt képes több csapadékot elnyelni. Az áradások gyorsak és pusztítóak voltak.

 

 hirdetes_400x285  

A katasztrófa legsúlyosabban Schuld városát sújtotta, ahol több ház összeomlott, és sokan eltűntek. A mentési műveleteket akadályozzák a lezárt utak, a mobil- és internethálózat összeomlása. Egyes falvakat az ár a földdel tett egyenlővé, mivel a régi tégla- és faházak szinte azonnal összedőltek a víz és a benne sodort törmelék és faágak nyomására.

 

Sok embert a házuk tetejéről kellett kimenekíteni gumicsónakokkal. Több száz katonák vezényeltek ki a német hatóságok a mentőegységek támogatására. Belgiumban a Vesdre folyó lépett ki a medréből és öntöte el Pepisnter városka utcáit. Itt a mentőegységek egyik csónakja felborult, és három rajta tartózkodó idős ember eltűnt.

 

A Pepinstertől nem messze fekvő Liegeben, amely egy 200 ezer lakosú város határán  a Meuse folyó már megáradt. A hatóságok felkérték a közelben élő lakosságot, hogy magasabban fekvő területekre költözzenek át átmenetileg.

 

A károkról érdemi becslés még nem született, mert sok települést a víz vagy fölcsuszamlások zártak el a külvilágtól. Kölntől délre, Rajna-Sieg megyében egy falut kiürítettek, mert megrepedt egy víztározó gátja.

 

Alaposan túlcsordult a Ruhr víztározó gátja Heimbachban, Németországban. A közeli falut evakuálták. Péntek 2021.07.16. Fotó: SITA/Lino Mirgeler/dpa via AP

 

A csütörtökön Washingtonban, Joe Biden amerikai elnökkel találkozó Angela Merkel részvétét fejezte ki az áldozatokért, saját szavai szerinti a történtek sokkolták őt. Potenciális utódja, a CDU/CSU kancellárjelöltje, Armin Laschet az éghajlatváltozást okolja a szokatlanul heves viharokért – ezzel nem csak egyes választói rétegeknek, de potenciális koalíciós partnereinek (szocdemek, zöldek) is üzent. Bár a sajtó keményen bírálta, ugyanis Laschet bányászcsaládból származik, és sokáig támogatta a Rajna-vidék széniparát.

 

Körkép.sk, APnews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.