Nyitókép: Fehérvárcsurgó, 2021. július 16. Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Boris Kollár szlovák parlamenti elnök, Radek Vondracek cseh alsóházi elnök, Milos Vystrcil, a cseh szenátus elnöke, Elzbieta Witek, a lengyel alsóház, a szejm elnöke és Tomasz Grodzki, a lengyel parlamenti felsőház, a szenátus elnöke a visegrádi országok (V4) parlamenti elnökeinek találkozóján a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélynál 2021. július 16-án. MTI/Vasvári Tamás

 

Közös álláspont kialakítására törekednek Európa jövőjéről a visegrádi országok – közölte az Országgyűlés elnöke a V4-ek (Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország) parlamenti elnökeinek pénteki fehérvárcsurgói találkozóját követően az MTI-vel.

 

A visegrádi országok olyan közös álláspontot kívánnak kialakítani, amely figyelembe vehető Brüsszelben és az Európai Unió minden tagállamában, és nemcsak az érdekekről, hanem az értékekről is szól – mondta Kövér László. A magyar házelnök hangsúlyozta: a V4-ek szeretnének egyenrangú félként részt venni az Európa jövőjéről szóló vitában, illetve azt is, hogy az európai tagállamok nemzeti parlamentjeinek szava is számítson.

 

A magyar Országgyűlés elnöke a V4-ek elmúlt tízéves időszakát sikertörténetnek nevezte, amelynek az alapját az adta, hogy mindenki a legjobb szándékkal állt az együttműködéshez, és azt kereste, ami összeköti az országokat, nem pedig a különbségeket. Kövér László szerint a négy ország együttműködése megkerülhetetlen tényezővé vált. Ezt azzal magyarázta, hogy a visegrádi országok történelmi múltja mellett jelenbeli érdekeik is jelentős részben egybeesnek, valamint a jövőbe tekintve olyan infrastrukturális együttműködéseket valósítottak meg, vagy kezdtek el, amelyek legalább százéves hiányt pótolnak.

 

 hirdetes_300x300  

Attól függetlenül, hogy sokféle európai pártcsaládból érkeztek a résztvevők, hasonlóan gondolkodtak a közép-európai hagyományok és értékek védelméről – jelentette ki. Az Országgyűlés elnöke közölte: nincs világosan meghúzható határ a közép-európai kultúrák közt. A nemzeti kultúrák „szőttesszerű egymásba fonódása olyan kincset jelent”, amely nélkül nem lehetne megmondani, hogy kik vagyunk, „nemzeti értelemben sem tudnánk definiálni saját magunkat” – mondta.

 

A nemzeti kultúrák hasonlósága adja részben a történelmi tapasztalatok alapján azt a közép-európai identitást, amely lehetővé teszi, hogy az élet jelentős dolgairól másképp gondolkodva mégis felfedezzük, érezzük, mi az ami összeköt bennünket – közölte a házelnök.

 

A fehérvárcsurgói találkozón Kövér László mellett Boris Kollár szlovák parlamenti elnök, Radek Vondracek cseh alsóházi elnök, Milos Vystrcil, a cseh szenátus elnöke, Elzbieta Witek, a lengyel alsóház, a szejm elnöke és Tomasz Grodzki, a lengyel parlamenti felsőház, a szenátus elnöke vett részt.

Kollár: Nem kell valamiféle új identitást kialakítanunk

 

A tárgyalások közben Boris Kollár szlovák házelnök is nyilatkozott a szlovák TASR hírügynökségnek. A Sme rodina pártelnöke szerint a V4-es országokat közös érdekeiknek kell összekötnie nem pedig valamiféle közép-európai identitást kell kialakítaniuk. Szerinte egy közös európai identitást kell kialakítani.

 

„Nem kell kialakítanunk valamiféle új identitást, mert mindannyiunknak megvan a sajátunk. Meg kell őriznünk a saját regionális, nemzeti identitásunkat, ezt meg kell őriznünk minden szokásunkkal, kultúránkkal, történelmünkkel, népi kultúránkkal, dalainkkal, verseinkkel, meséinkkel. Ezt mind meg kell őriznünk és kiépíthetünk egy közös európai identitást. Azt gondolom, hogy ez a járható út, de hogy kialakítsunk valamilyen egységes regionális visegrádi identitást, annak a szlovák oldalon nincs helye. Nagyon fontos, hogy minden állam, amely tagja az Európai Uniónak, megőrizze gyökereit, emlékezzen saját múltjára, történelmére, kultúrájára és ezzel gazdagítsa a közös teret”

 

nyilatkozta Kollár.

 

A szlovák házelnök szerint senki sem vitatja, hogy a V4-es országoknak közös történelmük van, de nem gondolja, hogy szükség lenne további közös, „kitalált” identitásra azon túl, ami már most is összeköti a visegrádi országokat. Itt említette példaként a migrációellenes érdekeket, vagy az EU bővítését a Nyugat-Balkánnal.

 

Kollár kiemelte, hogy a V4-es országok házelnökei között nagyon jó a viszony, jól megértik egymást.

 

„Kövér úrral is, én őt nagyra tartom. De én Szlovákiát képviselem és mindig Szlovákia érdekeit fogom védeni. Hosszabb idő után ismét egységes Szlovákiában a külpolitika. Ha valamit mondott Ivan Korčok külügyminiszter, akkor azzal a parlament, a kormány, és azt gondolom, hogy az államfőasszony is teljes mértékig azonosult.”

 

hangsúlyozta Kollár.

 

MTI, teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 12 olvasónak tetszik ez a cikk.