Krisztina
  • HUF: 354.80
  • USD: 1.18
  • 16 °C
  • 27 °C
Külügyek

Ezentúl fegyverkezhetnek a csehek

Bekerül a cseh alkotmányba az ország állampolgárainak fegyveres önvédelemhez való joga.

Nyitókép: Reuters

 

A cseh parlament felsőháza szerdán jóváhagyta, hogy az alkotmány részét képező Emberi Jogok Listáját kibővítsék egy bekezdéssel, mely szerint „az állampolgárnak a törvényben megállapított feltételek szerint joga van fegyverrel védelmeznie saját és más emberek életét”.

 

Az alkotmány módosítását a képviselőház, a parlament alsóháza már korábban jóváhagyta, életbe lépéséhez már csak az államfőnek kell aláírnia. Miután úgynevezett alkotmánytörvényről van szó, az elnök nem vétózhatja meg.

 

Az alkotmány módosítása regálás az Európai Uniónak a fegyvertartást szigorító igyekezetére – hangzott el a szenátusi vitában. A javaslat kezdeményezői szerint Csehország ezzel elejét veszi annak, hogy a fegyvertartási jogot alsóbbrendű törvénnyel korlátozni lehessen, s egyben megerősíti a cseh kormány tárgyalási pozícióit az Európai Unióval szemben.

 

A javaslatnak nem csak jelképes jelentősége van, biztosítékul szolgálhat a jövő szempontjából is” – jelentette ki Martin Cervícek polgári demokrata szenátor. Rámutatott: az Európai Unióban erősödnek a fegyvertartást korlátozó tendenciák. „A lakosság lefegyverzése nem hoz nagyobb biztonságot, mert a bűnözők törvénytelenül is be tudnak szerezni fegyvereket” – hangsúlyozta Cervícek.

 

Az alkotmányos cikkely módosításához a hatályos szabályok szerint a parlament mindkét házában a képviselők és a szenátorok legalább háromötödös támogatására van szükség, ami ez esetben megvolt.

 

A rendőrségi kimutatások szerint a 10,7 milliós Csehországban mintegy 310 ezer embernek van fegyvertartási engedélye.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kövessen minket