Nyitókép forrása: SITA/Maxim Guchek/BelTA Pool Photo via AP

 

Az európai országok alábecsülik a harmadik világháború lehetőségét – jelentette ki Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnök szedán.

 

„Az európaiak hibrid háborút folytatnak ellenünk, Oroszország és Kína ellen. Így nem csak erőteljes feszültséget szítanak, de alábecsülik a harmadik világháború lehetőségét is”

 

fogalmazott Lukasenka a Sky News Arabia televíziónak nyilatkozva, hozzátéve, hogy az „európaiak” politikusokat és nem nemzeteket ért. Úgy vélekedett, az európai országok az USA gyarmati gyámsága alatt vannak, Nyugat-Európa és az Egyesült Államok kapcsolatát „egy nagyváros és a kolóniák” közti viszonyhoz hasonlította.

 

Lukasenka tavaly nyáron hatodszor is megnyerte az elnökválasztást, ám azon túl, hogy politikai ellenfeleit nyilvánosság peremére szorította, a választásokat nagy valószínűséggel elcsalta. Emiatt országos szintű tüntetések robbantak ki a nagyvárosokban, a legfontosabb állami cégekben pedig sztrájkok kezdődtek. Lukasenka hatalmát nem sikerült megdönteni.

 hirdetes_300x300  

 

Európa és Fehéroroszország között legutóbb azért romlott meg látványosan a viszony, mert egy Athénból Vilniusba tartó Ryanair járatot a fehéroroszok vadászgépekkel kényszerítettek leszállásra Minszkben, hogy őrizetbe vehessék az ellenzéki újságírót és aktivistát Raman Prataszevicset valamint partnerét. Lukasenka a gép landolásra kényszerítését tagadja, azt állítja, erre semmilyen bizonyíték nincs.

 

Körkép.sk, Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.