Nyitókép: TASR/Jaroslav Novák

 

Csehországban az éttermek és a kulturális rendezvények meglátogatásakor nem elegendő becsületbeli nyilatkozatot felmutatni a munkahelyen elvégzett tesztről vagy öntesztről. Az egészségügyi tárca megváltoztatta a szabályait, melynek értelmében az embereknek igazolást kell felmutatniuk az oltásról, a víruson való átesésről, illetve egy tanúsítvánnyal rendelkező laboratóriumból származó negatív teszteredményről.

 

Az egészségügyi tárca szerint a módosításnak az az oka, hogy a becsületbeli nyilatkozat arra a rendkívüli óvintézkedésre vonatkozott, melynek alapján az iskolákban és a munkahelyen is kötelező volt a tesztelés. Mivel ez a szabály már nem érvényes, ezért az öntesztet és a munkahelyen végzett teszt eredményéről szóló becsületbeli nyilatkozatot sem lehet elfogadni.

 

 hirdetes_810x300  

Azoknak a cseh polgároknak, akik vendéglátó-ipari egységet vagy kulturális rendezvényt szeretnének meglátogatni, esetleg hotelben szeretnének megszállni, negatív tesztet kell felmutatniuk. A PCR-teszt nem lehet régebbi 7 napnál, az antigénteszt pedig 3 napnál. Ezenkívül a covidon való átesésről szóló igazolást is fel lehet mutatni, ami nem lehet régebbi 180 napnál, az oltástól pedig legalább 14 napnak kell eltelnie.

 

Szeptember 1-jéig a csehe havonta két PCR- és négy antigéntesztet abszolválhatnak ingyenesen. Ezután a tesztek már fizetősek lesznek. A kormány ezzel a rendelkezéssel szeretné az embereket arra motiválni, hogy oltassák be magukat.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!