Jeromos
  • HUF: 421.17
  • USD: 0.98
  • 12 °C
  • 19 °C

Hirdetés (X)

Külügyek

Lövések dördültek el a meggyilkolt haiti elnök temetésén

A karibi országban uralkodó feszültség a háromnapos gyász első napja óta tart

Nyitókép forrása: mandiner.hu

 

Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete, Linda Thomas-Greenfield vezette amerikai küldöttség megszakította látogatását röviddel azután, hogy lövöldözés tört ki a környéken. Azonnal távozott a helyszínről Helen La Lime, az ENSZ haiti különmegbízottja is – számol be a mandiner.hu.

 

Lövések dördültek el azt követően, hogy pénteken megkezdődött a bő két hete fegyveresek által meggyilkolt Jovenel Moise néhai haiti elnök temetése a karibi ország északi részén található Cap-Haitienben. A temetés előtti pillanatokban a tömeg „gyilkost” kezdett skandálni Léon Charles haiti rendőrfőnök megérkezésekor, mások pedig  azt, hogy „hol van Jovenel?”.

 

A rendőrség körülzárta a Moise koporsójának helyet adó sátor területét, és könnygázt vetett be, miközben a távolban az égő gumiabroncsokból felszálló füstfelhőt lehetett látni. Az érzelmektől fűtött és feszült hangulatú temetési szertartás a meggyilkolt elnök felesége, Martine Moise – aki megsebesült a férje elleni támadásban – megérkezését követően vette kezdetét, miközben a tömeg „igazságot” követelt, majd  egyebek között azt skandálta, hogy „kössük fel őket”, „égessük el őket”, illetve „megölték Jovenelt, mi megválasztjuk Martine-t”.

 

A karibi országban uralkodó feszültség szerda, a háromnapos gyász első napja óta tart.

 

Moise-t július 7-én fegyveresek gyilkolták meg rezidenciáján, az indíték egyelőre nem ismert. Az elnökgyilkosság káoszba taszította a már amúgy is súlyos problémákkal küzdő karibi országot, ahol a bandák közötti, egyre fokozódó erőszak ezreket tett földönfutóvá, és visszavetette a gazdaságot az amerikai kontinens legszegényebb országában.

 

mandiner.hu

Megosztás:
Címkék: haiti Jovenel Moise

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket