Nyitókép: reprofoto/ZDF

 

Valamivel kevesebb mint nulla az esélye annak, hogy a kabuli kormányzat huzamosabb ideig megtarthatja hatalmát az utolsó nyugati katona kivonulását követően – mondta Nógrádi György egyetemi tanár, hozzátéve:

 

„Annyit látni kell, hogy Afganisztánban évtizedek óta háború folyik. 1979 decemberében bementek az akkori szovjet csapatok, utána 9/11 után bementek az amerikaiak. Van egy afgán közmondás, ami úgy szól, hogy ha Isten büntetni akar egy nemzetet, megengedi, hogy bevonuljon Afganisztánba.”

 

Igen beszédesek az ország jelenlegi állapotát érintő amerikai hivatalos vélemények, melyek szerint az Afganisztánba befektetett pénzek 95 százaléka elveszett. Nem elhanyagolható az a tény sem, tette hozzá Nógrádi, hogy emögött a kormány mögött egy ember nem áll. Habár az afgán hadsereg létszáma 300 ezer fő, a haderő a széthullás illetve a tálibokhoz való átállás szélére sodródott. Az amerikai csapatok által átadott nehézfegyverzet döntő részét az afgán kormánycsapatok vagy sorsukra hagyták vagy átadták a táliboknak.

 

 hirdetes_300x300  

Egy esetleges politikai kompromisszum Nógrádi véleménye szerint esélytelen:

 

„Nem lesz kompromisszum. A tálibok át fogják venni a hatalmat és aki nem működik velük együtt, azt vagy kivégzik vagy elmenekül.”

 

Tudomásul kell venni, hogy az afganisztáni háború elveszett és egyben Kína kész bevonulni az ott keletkező hatalmi vákuumba.

 

Magyarország élőben/YouTube

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.