Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Susan Walsh

 

Több millió amerikai válhat hajléktalanná, miután nem sikerült meghosszabbítania a demokratáknak a koronavírus miatt tavaly márciusban bevezett kilakoltatási moratóriumot. Azóta javult a járványhelyzet, bár a Delta-variáns már megvetett a lábát az Egyesült Államokban is.

 

A határidő lejárta komoly csapás Joe Biden amerikai elnök népszerűségére nézve, aki még csütörtökön javaslatot nyújtott be a kongresszus elé, a július 31-ig határidő októberig történő meghosszabbítására, a kongresszus republikánus fele azonban nem szavazta meg a javaslatot – amelyet egyébként még Donald Trump idején vezettek be.

 

Egy nemrégiben meghozott legfelsőbb bírósági határozat pedig megtiltja, hogy az elnök a moratórium meghosszabbításáról dönthessen.

 

 hirdetes_300x300  

Az Aspen Institute szerint a moratórium több mint 15 millió embert érint, 6,5 millió háztartásról van szó, akik jelenleg veszélyes mértékben késnek a bérleti díjakkal. A tartozásuk együttes értéke 20 milliárd dollár (cca. 17 milliárd euró).

 

Az érem másik oldala, hogy a főbérlők és lakástulajdonosok tiltakoztak a moratórium meghosszabbítása ellen. A legtöbbük szintén késik a a banki törlesztőkkel, az ingatlanadóval és a biztosítás összegével. Néhány állam, köztük Kalifornia és New York állam saját hatáskörben továbbra is fenntartja a kilakoltatási tilalmat.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!