Nyitókép: Reuters

 

Csehország vízumot ajánl a tokiói ötkarikás játékokon bajba került Kriszcina Cimanouszkaja fehérorosz atlétának, hogy elkerülhesse erőszakkal történő hazautaztatását – közölte vasárnap Jakub Kulhánek cseh külügyminiszter.

 

Cimanouszkaja egy a Fehéroroszországi Sportszolidaritás Alapítvány által közzétett videófelvételen azt mondta, hogy miután bírálta a fehérorosz olimpiai csapat vezetését, eltávolították őt az atlétaválogatottból, és akarata ellenére a tokiói Haneda repülőtérre vitték, hogy mielőbb hazaküldjék. A Reuters hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy nem tér vissza hazájába.

 

 hirdetes_810x300  

Az atlétának, aki hétfőn állt volna rajthoz a nők 200 méteres vágtaszámában, sikerült riasztania a japán rendőrséget, így tudta elkerülni, hogy sportvezetői feltegyék őt egy Isztambulba induló repülőjáratra. Az incidens miatt a helyszínre siettek a japán külügyminisztérium képviselői, és biztonságos helyre vitték őt. Az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint ügyében diplomáciai egyeztetések zajlanak.

 

A Fehéroroszországi Sportszolidaritási alapítvány szemben áll Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő rendszerével, és támogatja azokat a sportolókat, akik politikai nézeteik miatt börtönbe kerültek odahaza vagy atrocitás érte őket. Közlésük szerint Cimanouszkaja menedékjogot akar kérni Ausztria tokiói nagykövetségén, de felvették a kapcsolatot más országokkal is, köztük Lengyelországgal.

 

A cseh külügyminiszter újságíróknak elmondta, hogy országa vízumot ajánl fel a fehérorosz sportolónak, miután erről megállapodott Andrej Babiš kormányfővel és a belügyi tárca vezetőjével, Jan Hamáčekkel.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!