Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Daniel Cole

 

Több tízezer ember tüntetett a francia városokban szombaton a kormány járványügyi intézkedéseinek tervezett szigorításai és az úgynevezett covid-útlevél ellen. Már zsinórban negyedik hétvégén zajlanak tömegdemonstrációk.

 

Szombaton Párizsban és Nizzában is az utcára vonultak az emberek, a helyi média tudósításai szerint 10-20 ezer főről lehetett szó. A múlt héten országszerte 200 ezren tüntettek a hivatalos adatok szerint, akkor többnyire békésen zajlottak a megmozdulások, bár Párizsban a rendőrök könnygázt is bevetettek és 72 embert előállítottak.

 

A francia Alkotmánybíróság csütörtökön adta áldását a covid-útlevelek használatát lehetővé tevő törvényre. Ez alapján az étterembe, kávézókba belépők, vonattal, repülővel utazók kénytelenek ezzel igazolni, hogy be vannak oltva vagy negatív teszttel rendelkeznek.

 

 hirdetes_400x285  

A törvény a jövő héten lép hatályba, és eredetileg Emmanuel Macron francia államfő azért kezdeményezte, hogy mérsékelni lehessen az új járványhullám hatásait és az egészségügyre nehezedő esetleges nyomást. A törvényt a francia törvényhozás mindkét kamarája megszavazta.

 

Franciaország hivatalosan már a negyedik hullám elején tart, a hétnapos incidenciaszint (100 ezer főre eső esetszám az elmúlt héten) 225-re nőtt.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!