Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Seth Wenig

 

Közép-európai idő szerint ma koreaeste Andrew Cuomo, New York állam demokrata kormányzója lemondott hivataláról. Bejelentése napokkal azután történt, hogy az illetékes ügyész ismertette a nyilvánossággal a kormányfő szexuális zaklatási ügyeinek részleteit, amelyet követően Joe Biden amerikai elnök (szintén Demokrata Párt) lemondásra szólított fel Cuomot.

 

A már csak volt New York-i kormányzó körül egy évvel ezelőtt kezdett el fogyni a levegő. Szexuális zaklatási ügyei mellett kiderült, hogy meghamisította a koronavírus halálos áldozatainak listáját, hogy az ne csökkentse a demokraták esélyeit az elnökválasztási kampányban. Saját emberét ültette a vakcinaelosztó hivatal élére, aki ezt felhasználva a Demokrata párt javára akart kizsarolni a megyéktől és a településektől politikai támogatást.

 

„Cuomo korrupt uralkodása végre véget ért, de az igazságosságért és az elszámoltathatóságért folytatott küzdelem még csak most kezdődik (…). Cuomo hatalommal való visszaélési és korrupciós ügyeit ki kell vizsgálni, Cuomót azonnal büntetőeljárás alá kell vonni, nem csak szexuális zaklatás és bántalmazás miatt, hanem az idősotthonok halálozási statisztikájának meghamisítása miatt is”

 

 hirdetes_300x300  

nyilatkozta a sajtónak Claudia Tenney, republikánus kongresszusi képviselő.

 

Cuomo mai bejelentésében, sűrű bocsánatkérés mellett azzal védekezett, hogy helytelennek ítélt, szexuális tartalmú elszólásait csak tréfának szánta, „tapizásait” pedig azzal magyarázta, hogy „mindenkit lazán ölel és csókol le, nőket és férfikat egyaránt”, és hogy „gondolatban soha senkivel szemben sem lépte át a határt”.

 

Lemondását azzal indokolta, hogy nem kíván tovább harcolni az ellene „gerjesztett politikai viharral”.

 

A Fehér Ház érdemben nem kommentálta a Coumo-t illető vádakat, Biden szóvivője csak azt hangsúlyozta, hogy Cuomo eleget tett az elnök követelésének.

 

Körkép.sk, FoxNews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!