Virgil
  • HUF: 369.30
  • USD: 1.13
  • 2 °C
  • 10 °C

Hirdetés (X)

Külügyek

A tálibok bekerítették az afgán fővárost, az USA 3000 katonát küld a nagykövetség védelmére

Ez már a végjáték: az afgán kormányzat összeomlott, a civilek menekülnek, a tálibok megállíthatatlanul nyomulnak előre

Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Gulabuddin Amiri

 

A tálibok bevették Afganisztán két legnagyobb városát, és  előrenyomulásuk folytatódik. Az amerikai hadseregnek hivatalosan még lenne pár hete, amíg az összes katonát és kiszolgáló személyzetet kivonják az országból, ahol két évtizedig folytattak háborút.

 

Iszlamista fegyveresek foglalták el Kandahart és Heratot, Afganisztán második és harmadik legnépesebb városait. Tálib kézen van az ország 34 tartományi központja és átvették az ellenőrzést a lakott területek kétharmada felett. Lényegében bekerítették a fővárost, Kabult. Az afgán (nem tálib) kormány összeomlott, rengeteg civil hagyta el otthonát a tálibok gyors közeledését látva.

 

Joe Biden amerikai elnök pénteken bejelentette, hogy az Egyesült Államok kabuli nagykövetségéről az alapszemélyzeten kívül mindenkit evakuálnak, és még csütörtökön elrendelte 3000 katona mozgósítását a nagykövetség védelmére. A háromezres haderő 24-48 órán belül érkezik meg a helyszínre. Ezen kívül egy gyalogezredet áll készenlétben Kuvaitban. Katarban ezer amerikai katonát állítanak rá a különleges bevándorló vízumok feldolgozósára. Ezeket a vízumokat azok az afgán állampolgárok kapták, akik segítették az amerikai és NATO-csapatokat a háború idején – és most értelemszerűen nincs maradásuk az országban.

 

Nagy-Britannia és katonákat küld Kabulba, hatszáz fős egység fogja segíteni az ottani nagykövetségen dolgozók kivonását az afgán fővárosban. Kanada különleges erőket vet be a kanadai nagykövetség kiürítése érdekében.

 

CNBC.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket