Nyitókép forrása: SITA/(AP Photo/Sidiqullah Khan

 

Dánia és Norvégia átmenetileg bezárja kabuli nagykövetségeit , Finnország pedig 130 afgán állampolgárt fogad be, akik a háború idején a nyugati szövetségeseket segítették.

 

A dán külügyminiszter minden honfitársát felszólította Afganisztán elhagyására, úgy fogalmazott, hogy az országot „azonnal el kell hagyniuk, a helyzet rendkívül súlyos”.

 

A norvég külügyminiszter hasonló kijelentést tett, majd hangsúlyozta, hogy azokat az afgánok is kimenekítik az országból, akiknek családja Norvégiában él és kérik az evakuációt.

 

  hirdetes_300x300   

A finn parlament pénteken fogadta el a jogszabályt, amely lehetővé teszi, hogy maximum 130 afgán állampolgárt (plusz családjaikat) befogadjanak azok közül, akik segítették a háború idején Finnországot, az EU tagállamait vagy a NATO-t. A finn nagykövetség egyelőre nem zárja be kapuit, de folyamatosan figyelemmel kísérik a helyzetet.

 

Közben megérkezett Kabulba az a 3000 katona, akiket az amerikai nagykövetség védelmére rendeltek oda, a tálibok ugyanis körbe zárták az afgán fővárost.

 

A német nagykövetség is minimumra csökkenti a személyzetet, az ott dolgozók többségét kivonják az országból.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.