Nyitókép forrása: Defense One – több mint hatszáz afgán gyerek, nő és férfi egy amerikai C-17-es rakterében hagyta el Afganisztánt. 

 

Három nyugat-balkáni ország hajlandó eleget tenni az USA azon kérésének, hogy biztosítsanak ideiglenes menedéket az Afganisztánból kimenekített személyeknek.

 

Albánia, Koszovó és Észak-Macedónia több ezer afgán menekültet fogad be az USA kérésére. Főleg olyan személyekről van szó, akik a két évtizedig tartó háborúban a nyugati szövetséges erőket támogatták.

 

Vjosza Osmani koszovói elnök ugyanakkor hangsúlyozta, hogy minden befogadott személynek teljes amerikai átvilágításon kell átesnie, és csak ideiglenesen tartózkodhatnak Koszovóban, amíg az amerikai bevándorlási vízummal kapcsolatos dokumentációt nem rendezik.

 

 hirdetes_400x285  

Észak-Macedónia és Albánia augusztus 15-én hivatalosan is megerősítették, hogy hajlandók egy bizonyos menekültszámig tranzitországként működni.

 

Több mint hatszáz afgán gyerek, nő és férfi egy amerikai C-17-es rakterében hagyta el Afganisztánt. Forrás: Defense One

 

Észak-Macedónia 192 embert fogad be, hat nőt és hat gyermeket, valamint 180 olyan személyt családjával együtt, akik az ENSZ humanitárius és emberjogi misszióiban vettek részt Afganisztánban, valamint újságírókként vagy aktivistaként a béke fenntartásán dolgoztak. Ugyanakkor a migrációs hullámmal várhatóan érkező embertömeget Szkopje sem hajlandó magára vállalni, és ezzel kapcsolatban a nyugati országok felelősségét hangsúlyozza.

 

Az Európai Unió szemlátomást le van maradva az eseményekről, még csak most próbálja uniós szinten megindítani a migrációról és az afgán menekültekről vagy migránsokról szóló vitát. Az Amnesty International természetesen minél több afgán befogadását szorgalmazza.

 

Janez Jansa az EU soros elnökségét ellátó Szlovénia miniszterelnöke az afganisztáni káoszt és a modern nyugati fegyverek kvázi átjátszását a tálibok kezére a NATO fennállásának legsúlyosabb vereségeként értékelte.

 

Az USA 1000 katonát vezényelt Katarba kifejezetten a különleges bevándorlási vízumok (SIV) elbírálásának felgyorsítása érdekében. A SIV-eket azok az afgánok kapják, akik a háború idején az Egyesült Államoknak dolgoztak (például tolmácsként).

 

Az USA 1200 személyt fogadott be, de ez belátható időn belül 3500 főre fog nőni. A következő hetekben több mint 50 ezer SIV kiadásával számolnak az amerikai hatóságok, ami végül 80 ezerre is nőhet az érintett személyek családtagjai miatt. Joe Biden amerikai elnök félmilliárd dollárt különített el  az afgán menekültek támogatására.

 

Németország mintegy 10 ezer embert, közük 2500 fős kiszolgáló személyzetet menekít ki Afganisztánból. Az Egyesült Királyság eddig 289 afgánt menekített ki a tálibok elől és további százak evakuálását tervezi.

 

Persze, ez csak az ellenőrzött és szervezett kitelepítések száma. Az ENSZ menekültügyi főbiztossága, az UNHCR szerint hetente 20-30 ezer afgán állampolgár menekül el hazájából valamelyik szomszédos országba. A határon belüli migráció 550 ezer embert érint.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.