Erik, Alexandra
  • HUF: 386.31
  • USD: 1.06
  • 10 °C
  • 24 °C

Hirdetés (X)

Külügyek

Afgán konfliktus – Magyar Levente: a kormány minden magyart biztonságosan hazajuttat

A magyar kormány nem fogja engedni, hogy a "nagyhatalmi dilettantizmus árát" a magyarokkal fizettessék meg

Nyitókép forrása: maszol.ro

 

Biztonságosan hazajuttat a kormány minden magyart Afganisztánból – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a közmédiának nyilatkozva kedden.

 

Egymás után jelentkeznek az Afganisztánban tartózkodó magyar állampolgárok a magyar hatóságoknál – mondta Magyar Levente. Elmondta, hogy a koronavírus-járvány alatt sokan csak akkor jelentkeztek a magyar hatóságoknál, amikor “felcsillant annak a reménye”, hogy haza tudják őket vinni.

 

Így van ez most is – tette hozzá, rámutatva, ezért nem tudja pontosan megmondani, hány magyar érintett Afganisztánban. A kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy őket biztonságosan hazajuttassa Magyarországra – szögezte le. Az államtitkár elmondta, van egy nagyobb, 26 tagú csoport is, amelyet a tervek szerint Magyarország egyik katonai szövetségese szállít haza.

 

Ha ez valamiért meghiúsul, akkor őket is Magyarország hozza ki Afganisztánból. Az előkészületek zajlanak, a fejleményekről később tájékoztatják a közvéleményt – fejtette ki.

 

Magyar Levente azt mondta: végkifejletéhez közeledik az afganisztáni válság, amelynek közvetlen kiváltó oka az, hogy az Egyesült Államok kormánya a szövetségeseivel való mindenfajta érdemi egyeztetés nélkül bejelentette a teljes és azonnali csapatkivonást Afganisztánból.

 

Ezt végre is hajtotta, és ezáltal utat nyitott a tálibok “elsöprő erejűnek bizonyuló offenzívája előtt”, amelynek révén mostanra az egész országot uralmuk alá hajtották – tette hozzá.

 

A helyzet azzal fenyeget, hogy megismétlődnek a 2015-ös események, amikor a Közel-Kelet irányából milliós nagyságrendben zúdultak emberek Európára – hívta fel a figyelmet Magyar Levente, aki szerint a mostani helyzet azt jelzi: “a Nyugat nem tanul, és Líbia, Irak és Szíria után Afganisztánban is romokat, halottak százezreit, politikai káoszt, a szélsőségesek terroruralmát és útra kelők millióit hagyja maga után”.

 

Az államtitkár leszögezte: a magyar kormány nem fogja engedni, hogy a “nagyhatalmi dilettantizmus árát” a magyarokkal fizettessék meg.

 

Ezért Magyarország nem fogja megnyitni kapuit az afganisztáni káosz okozta migrációs hullám előtt – mondta.

 

Magyar Levente felhívta a figyelmet, hogy Törökország 300 kilométer hosszú falat épít iráni határszakaszán. Az államtitkár szerint Törökország ezt azért teszi, mert tudja: hatalmas migrációs hullám fog megindulni rajta keresztül Európába.

 

Ez a fenyegetés Magyarországot is érinti, de a kormány, ahogy az elmúlt években is, el fogja hárítani – mondta.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket