Nyitókép: SITA/AP

 

Önálló magyar mentőakció indul Kabulba, senkit nem fognak otthagyni – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szerdán Budapesten.

 

Magyar Levente sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy nem tudnak sok Afganisztánban lévő magyarról, ők egyetlen repülőn is kényelmesen elférnének. Közülük 26 ember hazahozatala már biztosított, ők belátható időn belül Európában lesznek – tette hozzá.

 

 hirdetes_810x300  

A magyar állampolgárokon kívül a magyaroknak például tolmácsként segítséget nyújtó afgánoknak és családjuknak akar segíteni a magyar állam. Néhány százan lehetnek, „őket ismerjük, valóban halálos veszélyben vannak, kimentésük erkölcsi kötelességünk” – közölte az államtitkár.

 

Arról azonban szó sem lehet, hogy Magyarország afgán menekültek szétosztásában vegyen részt, vagy befogadja őket – jelentette ki.

 

Mint ismert a tálib lázadók vasárnap hatoltak be Kabulba, és elfoglalták az afgán kormányerők által elhagyott kormányzati intézményeket. Asraf Gáni államfő elmenekült az országból, a szélsőséges iszlamisták pedig a főváros csaknem  teljes területét ellenőrzésük alá vonták.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.