Hirdetés (X)

Külügyek

Indiában jóváhagyták a világ első, DNS-alapú koronavírus vakcináját

A háromdózisú ZyCoV-D vakcina a beoltott emberek 66%-ánál megakadályozza a tünetekkel járó megbetegedést.

Nyitókép: Ajit Solanki/AP Photo

 

Az indiai szabályozó hatóság jóváhagyta az első DNS-alapú koronavírus elleni vakcina vészhelyzeti használatát. A BBC tájékoztatása szerint a Cadila Healthcare indiai gyógyszerészeti társaság előzetes kutatásai alapján a háromdózisú ZyCoV-D vakcina a beoltott emberek 66%-ánál megakadályozza a tünetekkel járó megbetegedést.

 

Az említett gyártó évente 120 millió adag vakcina előállítását tervezi. India eddig több mint 570 millió adag vakcinát adott be a polgárainak a területén jóváhagyott három vakcinából (Covishield, Covaxin és Szputnyik V).

 

Az eddigi DNS-vakcinák az állatoknál jól működtek, viszont az embereknél nem. A Cadila Healthcare társaság állítása szerint a vakcina legnagyobb klinikai tesztelését végezte el Indiában, ahol 28 ezer önkéntes kapcsolódott be a vizsgálatba.

 

A vakcinát Indiában először a 12 és 18 év közöttiek korcsoportjában is tesztelték.

 

A klinikai tesztelés kulcsfontosságú, harmadik fázisát a koronavírus-járvány második hullámának csúcspontján végezték el, amikor Indiában naponta több százezer fertőzöttet regisztráltak. A gyógyszerészeti vállalat bízik benne, hogy a vakcinájuk a különböző mutációkkal szemben is hatékony lesz, elsősorban a Delta-variánssal szemben.

 

SITA/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket