Nyitókép: SITA/Úrad vlády SR

 

Eduard Heger (OLaNO) szlovák kormányfő hétfőn, augusztus 23-án Kijevbe utazik, ahol részt vesz az ún. Krími Platform alakuló ülésén. A csúcstalálkozón ott lesz többek között Áder János magyar köztársasági elnök is.

 

Az esemény érdekességét az adja, hogy az ukrán függetlenség harmincadik évfordulóján rendezik, és ez lesz az első kerek évforduló a Krím félsziget és Kelet-Ukrajna 2014-es orosz megszállása óta. Vologyimir Zelenszkij ukrán elnök épp ezért szervezte a Krími Platform nevű csúcstalálkozót, amelyen azt szeretnék hangsúlyozni, hogy a nemzetközi közösség továbbra sem ismeri el a félsziget bekebelezésének jogosságát.

 

A magyar Köztársasági Elnöki Hivatal közleménye szerint

 

 hirdetes_300x300  

„A platform első, kijevi csúcstalálkozóján várhatólag elfogadják azt a közös nyilatkozatot, amely megerősíti a résztvevők Ukrajna függetlensége és területi integritása iránti elkötelezettségét, és felvázolja a Krímre irányuló nemzetközi politika kereteit”

 

Eduard Heger szlovák kormányfő részvételét a portálunknak is eljuttatott hivatali közleményben erősítette meg a Kormányhivatal. Mint fogalmaztak:

 

„Eduard Heger miniszterelnök a csúcstalálkozón való részvétellel alátámasztja, hogy a Szlovák Köztársaság régóta Ukrajna mellett áll, és támogatja a területi integritását”

 

A csúcstalálkozóra egyébként Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét és Charles Michelt, az Európai Tanács vezetőjét is meghívták. Az ukrán elnök által tavaly az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) csúcsán bejelentett, jövő héten tartandó Krími Platform alakuló csúcstalálkozóján ez idáig negyvenkét ország jelezte részvételi szándékát. A résztvevők pontos listáját az utolsó pillanatig nem fedik fel, attól tartva, hogy Moszkva nyomás alá helyezheti a csúcsra merészkedő nemzetközi partnereit.

 

Körkép.sk, index.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.