Nyitókép forrása: SITA/Stefan Rousseau/PA via AP

 

Az afganisztáni válság miatt összehívott G7-es virtuális csúcstalálkozóra a jövő kedden kerül sor – jelentette b Boris Johnson brit miniszterelnök vasárnap, egy héttel azután, hogy a tálibok húsz év után ismét átvették (alig hat hét alatt) a hatalmat Afganisztánban.

 

„Életbevágóan fontos, hogy a nemzetközi közösség együttműködjön a biztonságos evakuálás szavatolása céljából és hogy megelőzze a humanitárius válságot, segítse az afgán népet megőrizni az elmúlt húsz évben elért eredményeket”

 

fogalmazott a brit miniszterelnök Twitter-bejegyzésében.

 

Az Egyesült Királyság jelenleg a hét legjelentősebb gazdasági hatalmat (Kínán és Oroszországon kívül) csoportosító G7 soros elnöke.

 hirdetes_810x300  

 

A nyugati hatalmakat rengeteg kritika és nagyon súlyos vádak érték amiatt, hogy a katonai kivoulás Afganisztánban káoszba torkollt. Az sem mellékes, hogy nyugati kormányok húsz évnyi háborúskodás, több ezer szövetséges katona eleste, több tízezer helyi lakos halála és több billió dollár elköltése után egy hat hét alatt összeomló hadsereget és kormányzatot hagytak maguk mögött, amit egy 50 ezres, elmaradott fegyverzetű tálib sereg játszi könnyedséggel győzött le.

 


Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!