Nyitókép: Reuters/Dado Ruvic

 

A Pfizer/BioNTech és a Moderna mRNS-alapú vakcinák Delta-variáns előtti 91%-os hatékonysága a Delta-variáns megérkezése után 66%-ra csökkent – derült ki az amerikai egészségügyi szakemberek tanulmányából.

 

Az Amerikai Járványügyi Hatóság (CDC) azóta vizsgálta a két vakcina hatékonyságát, mióta az egészségügyi alkalmazottaknál és az élvonalban dolgozóknál először jóváhagyták azokat.

 

 hirdetes_810x300  

Hat amerikai államban több ezer ilye alkalmazottat teszteltek hetente. Miután kiértékelték az oltottak és az oltatlanok körében a fertőzés mértéket, a kutatás kezdeti szakaszában megállapították, hogy 2020. december 14-től 2021. április 10-ig az mRNS-alapú vakcinák 91%-os védelmet nyújtottak.

 

Miután a vírusmutációk közül a Delta-variáns uralkodóvá vált, a vakcinák hatékonysága 66%-ra csökkent.

 

A tanulmány szerzői a jelentésben rengeteg figyelmeztetést jegyeztek le, többek között azt, hogy a vakcinák hatékonysága idővel eltűnik, és a 66%-os érték egy viszonylag rövid vizsgált időszak eredménye.

 

„Annak ellenére, hogy ezek az ideiglenes megállapítások a koronavírus elleni vakcinák hatékonyságának csökkenéséről tanúskodnak, a fertőzésveszélyt továbbra is kétharmaddal csökkentik, ami bizonyítja, hogy a koronavírus elleni oltás továbbra is fontos és előnyökkel jár“

 

– írták a szerzők.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.