Nyitókép: reprofoto

 

A Magyar Honvédség különleges műveleti csoportja minden magyar állampolgárt hazahozott Afganisztánból, akiről tudomása volt, és az akció során összesen 540 főt – magyar, amerikai, osztrák és afgán állampolgárokat – menekített ki.

 

Benkő Tibor az afganisztáni evakuálási művelet részleteiről beszámoló sajtótájékoztatón elmondta: a honvédelmi tárca augusztus 17-én kapta a kimenekítésre vonatkozó feladatot a kormánytól, 18-án délutánra már készen állt az ehhez szükséges katonai erő, technikai eszköz és a repülőgépek, majd a diplomáciai engedélyek beszerzését követően augusztus 19-én hajnalban indult el az akció, amely hét napig tartott.

 

A katonák a kint töltött hét nap alatt 14-szer tették meg az utat a Magyar Honvédség két Airbus A319-es repülőgépével Afganisztán és Üzbegisztán között, ez utóbbi országgal állapodtak meg ugyanis, hogy ideiglenesen fogadja be kimenekítetteket

 

– ismertette a miniszter. Üzbegisztánból pedig civil gépek – a Wizz Air és az üzbég légitársaság repülői – hozták Magyarországra három alkalommal a kimenekített embereket. A miniszter kérdésre válaszolva közölte: nem áll módjukban kiadni, hogy a kimenekített 540 főből mennyi a magyar és az egyéb állampolgár.

 hirdetes_810x300  

 

Azon magyarok 100 százalékát sikerült hazahozni, akiről volt tudomásuk és jelezték, hogy haza akarnak jönni. Hozzátette: a magyar katonákat az elmúlt 18 évben segítő afgánok közül szintén mindenkit sikerült kimenekíteni, aki időben felvette a kapcsolatot a magyarokkal, összességében a „magyar érdekeltségű afgánok” 87 százalékát hozták ki, 57 afgán családot, 180 gyermeket.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.