Nyitókép: TASR/AP

 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kedden bejelentette, hogy figyelemmel tartja a koronavírus új, Kolumbiában felfedezett variánsát, ugyanis nyugtalanító információk láttak napvilágot azzal kapcsolatban, hogy ellenálló a vakcinákkal szemben.

 

A B.1.621 variánst az ENSZ egészségügyi ügynöksége a görög ábécé „mű“ betűjével jelölte meg. A WHO jelenleg „érdeklődési variánsként“ tartja számon, amelyet szükséges továbbra is megfigyelés alatt tartani.

 

 hirdetes_810x300  

A koronavírus kolumbiai variánsának ugyanis több mutációja van, amelyek rezisztenciát válthatnak ki az oltóanyaggal szemben. A WHO szerint további kutatásokat kell végezniük annak érdekében, hogy jobban megismerjék ezt a variánst.

 

„A Mű-variáns olyan mutációállománnyal rendelkezik, amelynek tulajdonságai esetlegesen ahhoz vezethetnek, hogy a vírus kikerüli az immunrendszert“

 

– írja a WHO.

 

A megfigyelések tárgyát jelenleg öt variáns képezi, beleértve a Mű-variánst, amelyet Kolumbián kívül már több dél-amerikai országokban is azonosítottak, de ezenkívül Európa államaiban – Szlovákiát is beleértve – is kimutatták.

 

A Mű-variáns elterjedtsége a világban egyelőre alacsony, a szekvenált mintáknak mindössze a 0,1 százalékát képezi, Kolumbiában viszont sokkal magasabb ez a szám – 39 százalék.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!