Nyitókép forrása: nzherald.com

 

Az új-zélandi rendőrség pénteken agyonlőtt egy egy „erőszakos szélsőséges személyt”, aki egy Auckland-i áruházban legalább hat embert megkéselt. A miniszterelnök terrortámadást emlegetett nyilatkozatában.

 

A támadó egy Srí Lanka-i állampolgár volt, aki 10 éve tartózkodott Új-Zélandon, és már öt éve a hatóságok látókörében volt. A férfit a támadás megkezdésétől számított egy percen belül lelőtték a hatóságok. Jacinda Ardern miniszterelnök szerint az Iszlám Államhoz való kapcsolata motiválta az elkövetőt, de hangsúlyozta, hogy „egyedül őt terheli a felelősség, nem pedig a hitét”.

 

Egy közösségi oldalakon megjelent videón jól kivehető, hogy a New Lynn szupermarket vásárlói nem sokkal az első késelés után azt kiabálják, hogy „van itt valaki késsel… kés van nála… valakit leszúrtak”. Az ügyeletes őr mindenkit felszólított, hogy hagyják el a szupermarket területét. Tanúk elmondása szerint több lövést lehetett ezután hallani.

 

 hirdetes_300x300  

Összesen hat sérültje van a terrortámadásnak, hárman közülük kritikus állapotban vannak, egy személy sérülése rendkívül súlyos.

 

Új-Zéland gyakorlatilag évek óta állandó készültségben van. 2019 márciusában egy fehér fegyveres muszlimok ellen követett el fegyveres terrortámadást, 51 ember halálát okozva Christchurch város két mecsetében. Jellemző, hogy az azóta történt késes, dzsihadista támadásoknál a híradások nem hangsúlyozzák ki, milyen bőrzsínű vagy vallású volt az elkövető. Legutóbb májusban késeltek meg négy embert Dunedinben, szintén egy szupermarketben.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!