Nyitókép forrása: SITA/Behrouz Mehri/Pool Photo via AP

 

Alig egy évnyi regnálás után Josihide Szuga japán miniszterelnök bejelentette, hogy egy hónapon belül lemond posztjáról. Szuga hosszú ideig volt a tavaly nyáron egészségügyi okokra hivatkozva távozó Abe Sinzó korábbi miniszterelnöknek. A mostani bejelentés hátterében az áll, hogy a Liberális Demokrata Párt attól tart, miniszterelnök-csere elveszti a küszöbön álló alsóházi választásokat. Nem csoda, a Nikkei felmérései szerint a liberálisok történelmi mélyponton, 34 százalékon állnak.

 

Szuga a múlt héten még komoly belső átalakítást akart foganatosítani pártjában a főtitkár és a listavezető személyek lecserélésével. Ehelyett végül bejelentette, hogy nem csak a kormányfői posztról mond le, de a liberális párt elnöki posztjáért sem száll ringbe – ez utóbbi a koronavírus-járvány elleni harccal indokolta.

 

A kormányzópárt népszerűsége épp a járványellenes intézkedések kudarca miatt gyengült meg.

 

 hirdetes_400x285  

A dolog érdekessége, hogy az előző miniszterelnök, Abe Shinzo tavaly augusztus 28-án mondott le. Pár nap eltéréssel egy évre rá pedig utódja kénytelen távozni. Sokan úgy vélik, hogy a Japánban a rá egyáltalán nem jellemző politikai instabilitás időszaka köszöntött be.

 

Nikkei.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!