Nyitókép forrása: intellinews.com

 

Nem sikerült megállapodásra jutniuk a román koalíciós pártoknak, így napokon belül megpecsételődhet a Cîțu-kormány sorsa, amelynek az erdélyi magyar RMDSZ is tagja. A kormányválságot a magyarországi Momentum testvérpártja, az USR-PLUS robbantotta ki azzal, hogy Florin Citu miniszterelnök lemondását követelte. Az ok egy 50 milliárd lejes (10 milliárd eurós) beruházási csomag.

 

Az USR-PLUS már napokkal ezelőtt jelezte, hogy kész megbuktatni saját kormányát, és bizalmatlansági indítványt nyújt be Citu miniszterelnök ellen. Dan Barna, az USR-PLUS vezetője (az ő választási kampányát támogatta a Momentum az RMDSZ helyett) már szeptember 1-jén jelezte, hogy pártja megvonja támogatását Citutól, névleg a 10 milliárd eurós beruházási csomag miatt.

 

Az USR-PLUS azt állítja, hogy a csomag kizárólag arra szolgál, hogy Citu politikai alapon osztogathasson közpénzeket, így betonozva be helyét pártja, a PNL élén. Barna szerint hajlandóak támogatni a kormánykoalíciót, de csak egy másik miniszterelnökkel az élén.

 

 hirdetes_810x300  

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a kormányválsággal kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy ennek a koalíciónak nincs alternatívája. Ez azonban még azelőtt történt, hogy péntek este kudarcba fulladtak a tárgyalások. Szavaiból azonban kiderült, hogy nem csak a milliárd beruházási keret okoz komoly feszültségeket a partnerek között, hanem például a SIIJ megszüntetése is.

 

A SIIJ az igazságszolgáltatási szereplők által elkövetett bűncselekményeket kivizsgáló különleges ügyészi részleg, amit azonban a korábban regnáló baloldali PSD azért hozott létre, hogy egy politikai felügyelet alá kényszerítse az igazságszolgáltatást. Az egy másik dilemma, hogy az ilyen ügyekben korábban illetékes korrupcióellenes ügyészség, a DNA a bírók és ügyészek aktáival visszaélve épített befolyást a hatalomban és szolgálta ki a „mély állam” érdekeit. A DNA gyakran koncepciós eljárásokkal próbálta megfélemlíteni az erdélyi magyar közösség tagjait is.

 

A román kormánykoalíció sorsa a tegnapi fiaskó után megpecsételődni látszik. Az USR-PLUS pénteken előbbre hozta az ígért bizalmatlansági indítvány beterjesztését, miután a kormány Barnáék tiltakozása ellenre is elfoga a 10 milliárdos fejlesztési csomagot (Anghel Saligny-terv). Hogy az indítvány átmegy-e, az már egy másik kérdés.

 

A kormány bukásához 234 támogató szavazat kell. Az USR-PLUS-nak még a beterjesztéséhez sem volt elég képviselője (80-nal rendelkezik), a 122 fős küszöbhöz szüksége volt a szélsőségesen nacionalista, magyarellenes Románia Egyesüléséért Szövetség (AUR) támogatására. Kettejük közös indítványát azonban a korábbi kormánypárt, a korrumpálódott szociáldemokrata PSD támogathatja. A három frakciónak együtt 280 képviselője van – ami már elég a kormánybuktatáshoz.

 

Körkép.sk, kronika.ro, intellinews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!