Nyitókép forrása: SITAAP Photo/Czarek Sokolowski

 

Moszkvában és Minszkben olyan forgatókönyveket készítettek, amelyek veszélyeztetik Lengyelország szuverenitását – jelentette ki hétfő parlamenti felszólalása során Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

 

Lengyelország és egyben az EU keleti határainál zajló eseményeket „politikai provokációnak” nevezte, amelyekkel a felbujtók azt akarják elérni, hogy ” több tízezer illegális migránst nyomjanak be a lengyel határon”.

 

A kormányfő felszólította a képviselőket, hogy támogassák a kormány és az államfő határozatát a harmincnapos rendkívüli állapot bevezetéséről a lengyel-fehérorosz határokon, amely 183 határátkelőt érintene, és amely betiltana minden  idegenforgalmi körutat, kulturális- és tömegrendezvényt valamint tüntetést az érintett területeken. (A lengyel törvényhozás hétfő este megszavazta a határozatot).

 

 hirdetes_400x285  

Lengyelország, Litvánia és Lettország azzal vádolják Fehéroroszországot, hogy a Közel-Keletről „importált” afgán, iraki és szíriai illegális bevándorlókkal árasztja el a határvidéket, hogy a Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnök rezsimje így gyakoroljon nyomást az EU-ra az ellene bevezetett szankciók miatt. A határ fehérorosz oldalán jelenleg tízezer unióba igyekvő gazdasági bevándorló várakozik.

 

A múlt szombaton a lengyel határőrök 215 illegális migránst tartóztattak fel, vasárnap további 152-et, ami hétfő reggelre 52 fővel emelkedett. A migránsok fő célországai Németország és Franciaország.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!