Nyitókép: Aref Karimi/AFP/Getty Images

 

Az afgán nőknek, beleértve a nemzeti krikettcsapatot is, a tálibok kormányzása idején tilos lesz a sportolás.

 

A televíziónak adott interjújában ezt Ahmadullah Wasiq, a tálibok kulturális bizottságának elnökhelyettese mondta el. Közlése szerint a női sport helytelen és nem szükséges – írta a The Guardian.

 

„Nem hinném, hogy a nőknek engedélyezve lesz az, hogy krikettet játszanak. Nincs szükség arra, hogy a nők krikettezzenek“

 

 hirdetes_810x300  

– mondta Wasiq.

 

Elmondása szerint sportolás közben előfordulhat, hogy a női játékosok arca, illetve teste nem kerül elfedésre, amit az iszlám vallás nem engedélyez.

 

Hozzátette: amennyiben ez megtörténne, a közösségi hálók világában azonnal felkerülne az internetre, amit az Afganisztáni Iszlám Emirátus nem fog megengedni.

 

Az új, ideiglenes tálib kormány szerdától kezdett el működni. Annak ellenére, hogy a tálibok azt ígérték, különböző csoportok is képviselni fogják magukat az új kormányban, azt a mozgalom legrégebbi és leghűségesebb tagjaiból állították össze. Nők pedig egyáltalán nincsenek a tagok között.

 

A nők joga abban fog dominálni, hogy a nemzetközi közösségek miként fogják értékelni a tálibok uralmát. A női sporttal kapcsolatos állásfoglalás és a kizárólag férfiakat tömörítő kormány figyelmeztető jelzés – írja a The Guardian.

 

The Guardian/SME

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!