Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Vladimir Voronin

 

Az orosz védelmi minisztérium csütörtökön bejelentette, hogy közös orosz-fehérorosz hadgyakorlat kezdődik Nyugat-2021 néven, amely szeptember 15-ig tart, és amely az orosz és fehérorosz katonai területeken illetve a Baltikum déli részében zajlik majd.

 

A fehérorosz vezérkari főnök, Viktor Gulevics kijelentette, hogy a hadgyakorlat célja érzékeltetni Oroszország és Fehéroroszország katonai felkészültségét „szuverenitásuk és területi egységük megvédése kapcsán”. Gulevics állítása szerint a hadgyakorlat nem fenyegeti sem az európai közösséget, mint csoportot, sem a Fehéroroszországgal szomszédos európai országokat, a hadmozdulatok kizárólag „védelmi célokat szolgálnak”.

 

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár korábban felszólította Moszkvát, hogy „viselkedjen kiszámíthatóan” és küldje el a hadgyakorlatban részt vevő katonák pontos számát. Nem véletlenül, a balti államok, Lengyelország és Ukrajna igen nyugtalanok az orosz-fehérorosz mozgolódások miatt. Az Interfax hírügynökség közlése szerint akár 200 ezer katonáról is szó lehet.

 

 hirdetes_810x300  

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!