Nyitókép forrása: SITA/Marius Becker/DPA via AP, Pool

 

Megállíthatatlanul közeledik a német választások napja, és alig pár héttel fontos és megdöbbentő változásokat mutatnak a felmérések. Az egykor élen járó CDU/CSU konzervatív unió a második helyre szorult vissza  százaléknál kisebb preferenciával, és – ami sokkal meglepőbb –  százalékra tornázták fel magukat a szociáldemokraták.

 

Az SPD augusztus óta folyamatosan emelkedő eredményeket hozott. Jelen állás szerint – egy rosszul megválasztott konzervatív kancellárjelöltnek köszönhetően – Olaf Scholz szocdem pénzügyminiszter veheti át a stafétát Angela Merkeltől, és „vezetheti Németországot egy új korszakba”.

 

Sikerét azonban az CDU-nak köszönheti, aki márciusban nem a keresztényszocialista Markus Södert nevezte meg kancellárjelöltjének, hanem Armin Laschet CDU-s pártelnököt. Laschet Merkel utódjának nevezte magát, erősen balra kacsingató retorikával, hogy megágyazzon az SPD-vel és az Zöldekkel majd kötendő szövetségnek. Csakhogy rendkívül rosszul szerepelt a nyilvános gyűléseken és a tévékamerák előtt, gyenge teljesítménye pedig a CDU preferenciáin csapódott le.

 

 hirdetes_300x300  

A CDU kénytelen volt bevetni a politikai nyugdíjra készülő Merkelt is, aki kedden a Bundestag előtt mondott beszédében Laschetet próbálta népszerűsíteni a „stabilitás, megbízhatóság, mértékletesség és integritás” fontosságának kihangsúlyozásával.

 

Ugyanakkor burkolt kritikát fogalmazott meg Olaf Scholzcal szemben, aki a múlt héten egy kampányrendezvényen azt találta mondani, hogy az millió beoltott német állampolgárt „tengerimalacnak” használják a vakcinával szemben szkeptikusok meggyőzése érdekében.

 

Persze, a németek komoly szociális kihívások előtt állnak, így amelyekkel az SPD előretörése nem annyira meglepő. Scholzék növelni akarják az állam jóléti kiadásait, ami részben adóemelést takar, részben a demográfiai problémák kezelését baloldali eszközökkel (idősellátás bővítése, migráció támogatása). Nem mellesleg az SPD a mélyebb EU mellett kardoskodik, mindezt a környezetvédelemre hivatkozva vette fel agendájába. Persze, a kampány egy dolog, a választások utáni realitás pedig egy teljesen más helyzet, ám a szakértők is úgy vélik, hogy egy baloldali kormány és kancellár esetén Németországba gyökeres változások mennek majd végbe.

 

Scholz nem csinál titkot abból, hogy a jóléti kiadások „hatalmas összegeit” a pénzpiacokról, kölcsönből kívánja finanszírozni.

 

Körkép.s,, CNBC.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!