Nyitókép forrása: archiv

 

Bulgáriában előrehozott parlamenti választásokat tartanak november 14-én – jelentette ki Rumen Radev államfő szombaton. Idén ez már a harmadik választás lesz a bolgároknál, és az elnök kifejezte abbéli reményét, hogy ezúttal majd megoldja a hónapok óta tartó politikai válságot és kvázi kormánynélküli állapotot.

 

A két korábbi választásra áprilisban illetve júliusban került sor, az eredmény azonban patthelyzetet idézett elő, és egyetlen pártnak sem sikerült többséget szerezni a törvényhozásban,  sem támogatókat szereznie a kisebbségi kormányzáshoz.

 

A dolog érdekessége, hogy november 14-én tartják az elnökválasztások első körét is , amelyen maga Rudev is ringbe száll. Rudev már aláírta a parlament feloszlatásáról és az ideiglenes ügyvivő kormány felállításáról szóló elnöki határozatot.

 

 hirdetes_810x300  

A felmérések szerint a választások győztese ismét Bojko Borisov lehet, aki már tíz éve ül a miniszterelnöki székben. Legfőbb kihívója a rendszerellenes populista ITN, amely egyébként a második, júliusi választáson győzelmet is aratott.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!