Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Matt Rourke

 

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda, ismertebb nevén, az FBI kiadott egy erősen szerkesztett, 16 oldalas dokumentumot, amely a 9/11-es amerikai terrortámadások titkosított anyagainak egy része. Az erősen szerkesztett ebben az esetben azt jelenti, hogy nem minden része olvasható, vagy nem minden oldal van a helyén. A dokumentumtól sokan azt várják, hogy fényt derít Szaúd-Arábia esetleges érintettségére. A gyanú szerint ugyanis szaúdi az egyik gépeltérítő szaúdi támogatást kaphatott a támadási kivitelezéséhez.

 

A dokumentumot napra pontosan húsz évvel a 2001. szeptember 11-i terrortámadás után hozták nyilvánosságra. Pár nappal korábban Joe Biden amerikai elnök kezdeményezte a titkosítás feloldását az FBI-nál és a tragédiával foglalkozó más kormányzati szervektől.

 

A dokumentum összefoglalja egy 2015-ben zajló kihallgatáson elhangzottakat. Az FBI akkor egy amerikai állampolgárságért folyamodó szaúdi állampolgárt hallgatott ki, aki saját bevallása szerint kapcsolatban állt az USA más szaúdi származású állampolgárával, akik „jelentős logisztikai támogatásban” részesíthették az országba érkező gépeltérítőket.

 

 hirdetes_810x300  

A 9/11-es támadás áldozatainak hozzátartozó már évek óta harcolnak azért, hogy nyilvánosságra hozzák a dokumentum tartalmát, amely reményeik szerint segítheti őket abban, hogy perbe fogják Szaúd-Arábiát. Erre azonban nem sok esélyük van. A dokumentum tartalma ugyan feltárja az amerikai szaúdiak közötti kapcsolatokat, de nem köti az eseményeket egyetlen szaúdi kormányzati tisztviselőhöz vagy döntéshozóhoz sem.

 

Szaúd-Arábia következetesen tagadta, hogy részt vett volna a támadásokban, és a washingtoni szaúdi nagykövetség kijelentette, hogy támogatja az összes irat teljes titkosításának feloldását, állításuk szerint azért, hogy véget érjenek a Szaúd-Arábiát érő alaptalan vádaskodások. A gyakorlatban azonban nem ilyen egyszerű a helyzet. A szaúdiak érintettségét egyértelműen tisztázni képtelen hatóságok titkolózása rengeteg spekulációt indított el. Az egyik elképzelés szerint Washington azért bánik kesztyűs kézzel Rijáddal, mert a szaúdi királyság tartja kezében az amerikai államadósság igen jelentős részét – ez utóbbi egyébként igaz is. Mások szerint az Egyesült Államok nem kívánja kockára tenni Szaúd-Arábia szövetségét, hiszen Irán tekintetében egyeznek az érdekeik.

 

Tény azonban, hogy a 19 gépeltérítő közül 15 szaúdi volt, és maga Oszama bin Láden is Szaúd-Ariában született.

 

Jim Kreindler, az áldozatok hozzátartozóinak ügyvédje a nyilvánosságra hozott dokumentum kapcsán azt nyilatkozta, hogy „az FBI megállapításai és következtetései megerősítik azokat az érveket, amelyekre a szaúdi kormány elleni per indítványában felhívták a figyelmet. (…) Ez a dokumentum az edig összegyűjtött nyilvános bizonyítékokkal együtt áttekintést ad arról, hogy az al-Kaida hogyan működött az Egyesült Államok határain belül a szaúdi kormány aktív és tudatos támogatásával”.

 

A jelenlegi információk szerint két gépeltérítőnek, Navaf al-Hazminak és Kalid al-Midharnak a szaúdi kormányhoz kötődő Omar Bayoumi segített lakást találni San Diegóban.

 

Körkép.sk. foxnews.com

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!