Nyitókép forrása: SITA/AP Photo/Evgeniy Sofiychuk

 

A Vlagyimir Putyin elnököt támogató, jelenleg kormányzó Egységes Oroszország győzelmét jósolják az első becslések a háromnapos választás után Oroszországban. Az exit pollok szerint az Egységes Oroszország a szavazatok 45,2 százalékát szerezheti meg – négy éve még 54 százalékkal győztek.

 

A kormányzópárt népszerűsége az elmúlt évek alatt visszaesett, elsősorban az életszínvonal és gazdasági visszaesés következtében.

 

Az exit pollok a Kommunista Pártot jósolják a második helyre 25,17 százalékkal, amelyet az LDPR nacionalista mozgalma követ 9,6 százalékkal.

 

 hirdetes_810x300  

Az orosz ellenzéki politikus, a bebörtönzött Alekszej Navalnij potenciális választóit a szövetségesei arra buzdítottak, hogy „taktikai voksolást” követve azt a jelöltet támogassák, aki a legesélyesebb a Egységes Oroszország legyőzésére az adott választókörzetben.

 

A választások elég eseménydúsak voltak, az orosz hatóságok több mint 5 ezer szabálysértést regisztráltak a voksolással kapcsolatban és a választási kampány során. A választási bizottság elmondása szerint a bizottság IT-rendszerét „példátlan” túlterhelési támadás érte, amelynek nagy részét az USA-ból és Németországból hajtották végre. Moszkvában több mint kétmillióan szavaztak online.

 

A jelenlegi helyzet négypárti törvényhozást ígér az Egységes Oroszországgal, a kommunistákkal, a Liberáldremokrata Párttal (LDPR) és az Igazságos Oroszországért párttal.

 

Körkép.s, TASS, vg.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!