Nyitókép forrása: SITA/Chief Mass Communication Specialist Amanda R. Gray/U.S. Navy via AP

 

Ausztrália elutasította Franciaország „árulózását” a felrúgott tengeralattjáró-ügylet miatt, mivel „Párizsnak tisztában kellett volna lennie Canberra fenntartásaival”. Franciaország a héten visszahívta megbeszélésre ausztráliai és amerikai nagyköveteit, miután szerdán Ausztrália, az USA és az Egyesült Királyság bejelentette az AUKUS háromoldalú tengeralattjáró-paktum megszületését. Az AUKUS miatt a franciák egy közel negyvenmilliárdos (egyes információk szerint 50 milliárd eurós) tengeralattjáró-megrendeléstől estek el.

 

„Azt hiszem, tudniuk kellett volna mély és komoly aggályainkról, miszerint az Attack Class osztályú tengeralattjáró által nyújtott képességek nem felelnek meg stratégiai érdekeinknek”

 

nyilatkozta vasárnap Scott Morrison ausztrál miniszterelnök, hozzátéve, hogy nem fognak sajnálkozni amiatt, hogy saját nemzeti érdekeiket helyezték előtérbe.

 

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter korábban hátbatámadásnak és árulásnak nevezte az AUKUS bejelentését és az ügylet felbontását. Tény, hogy a franciák csak órákkal a paktum hivatalos bejelentése előtt értesültek a helyzetről.

  hirdetes_300x300   

 

„Hazugság, kétarcúság, bizalom lerombolása és megvetés” – jellemezte címszavakban a francia külügyminiszter a helyzetet. Abban mindenesetre igaza van, hogy hónapokig tartó tárgyalásokat tartottak előlük titokban. A pofon annál fájdalmasabb a számukra, hogy az ügy rányomja bélyegét Emmanuel Macron államfő preferenciáira is, aki épp újraválasztására készülődik.

 

Az AUKUS paktum lényegében arról szól, hogy az Egyesült Államok megosztja Ausztráliával az atomtengeralattjárók építésének és üzemeltetésének technológiáját. Eddig ezt csak a briteknek adták meg. Az amerikai szempont egyértelműen Kína csendes-óceáni ellensúlyozásában merül ki.

 

Az ausztrál „stratégiai elvárások” mögött a franciák által kínált hagyományos tengeralattjárók és az atomtengeralattjárók közti képességbeli különbségek húzódnak meg. Egy nukleáris meghajtású tengeralattjáró tovább képes a felszín alatt maradni, nagyobb távolságok megtételére képes, és kevésbé sebezhető. Ausztrália fekszik legtávolabb természetes szövetségeseitől, így egy esetleges konfliktus esetén elsősorban csak saját képességeire támaszkodhat.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!